2017. gada 28. jūlijā plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) lasītavā (M stāvā, Mūkusalas ielā 3, Rīgā) notiks Japānas tradicionālās papīra locīšanas jeb origami mākslai veltīta radošā darbnīca, kurā var piedalīties visi interesenti. Darbnīcas laikā būs iespēja apskatīt grāmatas par origami, izvēlēties un salocīt papīra modeli. Apmeklētāji varēs apskatīt arī dažādus origami papīra veidus. Ieeja bez maksas.

Origami ir tradicionālā Japānas papīra locīšanas māksla. Tās vēstures aizsākumus datē aptuveni ar 6. gadsimtu, kad papīrs ienāca japāņu dzīvē no Ķīnas. Sākotnēji no papīra taisīja amuletus un rotājumus ceremoniāliem nolūkiem. Šajos laikos tika vērtēta nevis reālistiskā figūras līdzība ar mērķa objektu, bet “iekšēja sajūta” vai “priekšmeta gars”. Vēlāk origami elementus sāka lietot dāvanu iesaiņojumos. Japāņi ticēja, ka dāvanai, kas nāk no tīras sirds, arī iesaiņojumam vajadzētu būt akurātam un izsmalcinātam. Plašu popularitāti papīra locīšana Japānā iegūst 18. gadsimtā līdz ar papīra pieejamības pieaugumu.

Tagad origami nav tikai atpazīts mākslas veids vai vaļasprieks. Principus, uz kuriem balstās origami, plaši izmanto ģeometrijā, datorgrafikā, lidmašīnu un satelītu būvē, medicīnā un citās dzīves jomās. Šī māksla ir jau atstājusi bagātu mantojumu un joprojām turpina sagādāt prieku cilvēkiem visā pasaulē, neatkarīgi no vecuma un dzimtās valodas.