LALIGABA_logo.jpg

Preses konferencē LALIGABA ekspertu komisija nosauks un suminās šā gada mūža balvas ieguvēju Latvijas rakstniecībā, aicinot ikvienu interesentu satikt un sveikt laureātu preses konferences laikā.

Ekspertu komisija paziņos arī 2014. gadā izdotos literāri augstvērtīgākos darbus Latvijas rakstniecībā piecās nominācijās:

  • labākais dzejas krājums,
  • labākais prozas darbs,
  • labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem,
  • labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā,
  • spilgtākā debija.

Šogad ekspertu komisija piešķīrusi arī speciālbalvu par nozīmīgiem sasniegumiem Latvijas literatūrzinātnē, tās ieguvējs tiks paziņots preses konferencē.

Mūža balvas ieguvējs tiks sumināts un apbalvots Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā 2015. gada 24. aprīlī plkst. 18.00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, sarīkojumā tiks pasniegta arī speciālbalva.

Balvas ieguvējs katrā no nominācijām tiks izvēlēts LALIGABA ekspertu komisijas aizklātā balsojumā aprīlī un paziņots un apbalvots Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā. Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAs lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija “MĀJO”. Balvas veidola koncepcijas pamatā ir grāmata kā gaismas simbols, tādējādi atklājot literāri augstvērtīgu darbu spēju izgaismot domāšanu, emocijas un sapratni. Balva kā augstākā atzinība par ieguldījumu Latvijas literatūrā reizē kalpo arī kā funkcionāls interjera priekšmets Latvijas literātu mājvietās, gadu gaitā iedzīvinot simbolisku Latvijas literatūras gaismas lauku. Balvas pasākums tiešraidē tiks translēts sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv un Latvijas Radio 1.

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvu un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm no 26. marta būs pieejamas mājas lapā www.laligaba.lv, interneta žurnālā www.satori.lv un ziņu portāla www.delfi.lv Latvijas Literatūras gada balvai atvēlētajā sadaļā. LALIGABAi nominētās grāmatas būs pieejamas un iegādājamas grāmatu un kultūrpreču mājā Nice Place Mansards, Jāņa Rozes grāmatnīcu tīklā un citās grāmatnīcās.

Lai dotu iespēju plašākai publikai iepazīt LALIGABA balvai nominētos autorus un viņu darbus, 11. aprīlī plkst. 18 koka ēku renovācijas centrā „Koka Rīga” Rīgā, Krāsotāju ielā 12 notiks LALIGABA dzejas lasījumi, savukārt 18. aprīlī plkst. 18 Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas darbnīcās Rīgā, Lāčplēša ielā 55 notiks LALIGABA prozas lasījumi. Visi pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā strādāja un 2014. gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis, dzejnieks Aivars Eipurs, dzejnieks un tulkotājs, žurnāla Latvju Teksti redaktors Guntars Godiņš, publicists, portāla satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, dzejniece, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, grāmatu dizainere Rūta Briede, dzejnieks Artis Ostups, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Lita Silova.

PAR BALVU
Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Balvas atbalstītāji:
Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Baltic International Bank un e-grāmatu portāls Las.am.
Sadarbības partneri: Mājo, Pure Chocolate un Šokolādes muzejs, Jānis Roze, Nice Place Mansards, Ascendum, LU Botāniskais dārzs, Gemoss.
Informē: www.laligaba.lv, www.culture.lv, www.satori.lv, www.delfi.lv, Latvju Teksti, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, Latvijas Radio Klasika, KDi, Kultūrzīmes, IR.
Organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Sīkākas uzziņas:
Andra Konste
Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja
Tālr.: 29207353

E-pasts: andra.konste@ventspilshouse.lv