Pasākums ir Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas un zinātniski mākslinieciskā projekta “MetaMind’2014” (Rīgā jau piekto reizi) sastāvdaļa. Konferences darbība līdz 28. septembrim turpināsies Rīgas Biržā un Ungurmuižā. Visi “MetaMind’2014” pasākumi ir bez maksas un pieejami ikvienam interesentam.
Reģistrācija lasījumiem LNB Ziedoņa zālē no plkst. 10:00.

Šī gada “MetaMind” konferences mērķis ir noteikt un aktualizēt iespējamos kārtības un haosa veidus muzikālās un matemātiskās racionalitātēs, sociālpolitiskās stratēģijās, juridiskā un medicīniskā diskursā, mākslinieciskās aplikācijās un citos kultūrā iestrādātos kārtošanu veidos un paradumos, akcentējot gan to pozitīvās un radošās, gan uz stagnāciju, stereotipizāciju un regresu sliecošās iezīmes.

Tā kā konference ir iekļauta divu pasaules mēroga pētījumu organizāciju – Starptautiskās Semiotisko pētījumu asociācijas AISS/IAS un Starptautiskā Komunikoloģijas institūta – pasākumu kalendārā, tajā piedalīsies zinātnieki no vairākām pasaules valstīm. Konferences darba kārtībā iekļauti arī divi starptautiski pētījumu projekti – “Francijas – Bērklijas metaforu pētniecības grupa” (Francija–ASV) un “Osmose” (Francija–Latvija). Referātiem tiks nodrošināts sinhronais tulkojums.

Konferences pirmajā dienā, 25. septembrī, LNB tiks prezentētas idejas par dažāda veida zināšanu kolekcijām un krāšanu kā nereti psihopataloģisku fenomenu. Nacionālajā bibliotēkā ar lasījumiem uzstāsies Jānis Krēsliņš (Zviedrijas Karaliskā bibliotēka, Latvija), Daniel Buján (Galīcijas bibliotēka, Spānija),  Liisi Esse (Stenfordas Universitāte, ASV) un citi.

Pirmās dienas lasījumi turpināsies Rīgas Biržā, kur notiks trīs Latvijas mūziķu – Jura Žvikova, Rolanda Kronlaka un Kristapa Pētersona koncerts-lekcija par muzikālās skaņveides īpatnībām. Šajā pasākuma daļā būs iespējams klausīties Olivera Mesiāna 20. gadsimta leģendāro skaņdarbu “Kvartets laika galam” Egīla Šēfera (klarnete),  Hertas Hansenas (klavieres), Jāņa Rinkuļa (čells) un Arvīda Zvaguļa (vijole) izpildījumā. Skaņdarbu skaidros muzikologs Orests Silabriedis un Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankēvičs.  

26. septembrī Rīgas Biržā un viesnīcā “Astor Rīga” ievērojamas zinātniskās pasaules personības diskutēs par haosa un kārtības konceptuālajām un etimoloģiskajām īpatnībām, kā arī demonstrēs to pielietojamību plašā sociālpolitiskā, vēsturiskā un mākslinieciskā kontekstā.

Konferences pēdējā darba diena (27. septembrī) noritēs ārpus Rīgas – Ungurmuižā. Šī daļa veltīta mājas kārtībām Latvijā jeb veidam, kā mēs apzināmies un mācām savu valodu, kā esam ieraduši veidot latvisko identitāti un izkļūstam no sociālām kataklizmām.

Ungurmuižas programmu vainagos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sagatavots koncerts un režisora Pētera Krilova eksperimentāli inscenēts Fjodora Dostojevska darba “Velni” fragments – Kirilova un Ļiputina saruna aktieru Viļa Daudziņa un Anda Stroda izpildījumā. Sarunas ar Velnu un pretenzijas ieņemt Dieva vietu ir paradoksālākais un sāpīgākais mūsdienu cilvēka, tai skaitā kādas lielas valsts politiķa prāta un darbu pavadonis.  

Projektu “MetaMind’2014” organizē: Fonds “MetaMind” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Rīgas Biržu, Ungurmuižu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Projekts tapis ar nodibinājuma “Rīga 2014”, Vācijas, Francijas un Šveices vēstniecību, Francijas Kultūras institūta, Rīgas Brīvostas Pārvaldes un Kultūras Kapitāla Fonda atbalstu.

Konferences programma