2010. gada 14. novembrī, plkst. 19.00 Telavivas Enav kultūras centrā atklās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un Sorosa fonda – Latvija veidotu bilingvālu izstādi latviešu un angļu valodā “Jesaja Berlins un viņa laika Rīga”, kurā dokumentēta Rīgā dzimušā ebreju izcelsmes filozofa Jesajas Berlina (1909–1997) dzīve un darbs, kā arī sniegts plašāks ieskats 20. gadsimta sākuma Rīgas vēsturiskajā un kultūras vidē. Izstāde būs skatāma Enav kultūras centrā no 15. līdz 30. novembrim.

 

Jesaja Berlins ir viens no zināmākajiem rīdziniekiem pasaulē, izcils politikas teorētiķis, ietekmīgs filozofiskā liberālisma aizstāvis un ideju vēsturnieks, saņēmis daudzus augstus apbalvojumus un goda doktora titulus. Izstāde vēsta par Berlina agrīnajiem iespaidiem Alberta ielā Rīgā, kur viņš pavadīja bērnību, par emigrēšanu uz Krieviju un vēlāk uz Angliju, kā arī par Berlinu dzimtas traģisko likteni, atklājot filozofa pretrunīgās attiecības ar dzimto pilsētu. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja uzzināt arī par Berlina daudzpusīgo personību un dedzīgo liberālisma aizstāvību, kā arī par viņa saistību ar citiem pasaulslaveniem 20. gs. intelektuāļiem un māksliniekiem – S. Eizenšteinu, B. Pasternaku, A. Ahmatovu, Z. Freidu, L. Vitgenšteinu, V. Vulfu, P. Pikaso un daudziem citiem.

 

Izstādes atklāšanu Telavivā atbalsta Latvijas vēstniecība Izraēlā, AirBaltic, goda konsuli Sāra Allalufa (Sara Allalouf), Asafs Kaspi (Assaph Caspi) un Dans Tohners (Dan Tochner), kā arī Sorosa fonds – Latvija.

 

Izstāde tapusi LNB sadarbībā ar Sorosa fondu – Latvija, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un muzeju “Ebreji Latvijā”. Tās autors ir Aleksandrs Bjerns Dībens (Alexander Björn Düben).