2010. gada 16. novembrī, plkst. 16.00, Latvijas Nacionālās bibliotēkas 5. stāva Mazajā izstāžu zālē (Rīgā, K. Barona ielā 14), tiks atklāta izstāde “FINEST: Latviešu, igauņu un somu komiksi”, kas tapusi sadarbībā ar Somijas Institūtu Igaunijā.

 

Atklāšanas pasākumā būs iespēja tikties ar izstādes kuratoriem Dāvidu Šķilteru, Jonasu Sildri (Igaunija) un Kalli Hakkolu (Somija), kā arī ar izstādē apskatāmo komiksu māksliniekiem no Latvijas, Igaunijas un Somijas. Par izstādes vienojošo tēmu izvēlēts laiks, proti, “Rīts, diena, vakars, nakts”, ko dažādi interpretē trīs valstu mākslinieki.

 

Komiksu nozīme katrā no pārstāvētajām valstīm atšķiras. Somijā komiksu mākslai ir senas tradīcijas un to kvalitāte un stils ir plaši pazīstams arī ārpus Somijas robežām. Tur komiksus lasa visu vecumu cilvēki un komiksu gadagrāmatas tiek izdotas katru gadu.

 

Savukārt Latvijā un Igaunijā komiksu kultūra tikai pēdējos gados strauji kļūst par patstāvīgu vērtību mākslas laukā. Igaunijā 2007. un 2009. gadā tika izdotas komiksu antoloģijas, tāpat plašu ievērību šī gada aprīlī guva pirmā Tallinas komiksu biennāle. Toties Rīgā kopš 2007. gada iznāk vienīgais komiksu žurnāls Baltijā “Kuš!”, veidojot starptautisku sadarbību un popularizējot latviešu komiksus pasaulē.

 

Izstāde apskatāma līdz 2010. gada beigām.