Vēl nezinām, kādus pārsteigumus šis gadalaiks mums gatavo – būsim atvērtāki dabas un piedzīvojumu baudīšanai, vai, gluži pretēji, izdosies vairāk laika pavadīt labas grāmatas sabiedrībā. 


Vasaras mēnešos LNB un sadarbības partneru ieteiktās idejas lasīšanai saņemsiet retāk, tādēļ šoreiz iepriecinām ar ieteikumiem ilgākam laikposmam, turklāt piedāvājumā ietverti arī daži līdz šim nedzirdēti izdevumi. Ar dažiem izņēmumiem, šoreiz piedāvātā grāmatu izlase ir ļoti “latviska”, tomēr iekļauta ne vien oriģinālliteratūra, bet arī alternatīvi skatījumi uz latviešiem (te ir gan reti iepazīts un netipisks trimdas latviešu skatījums uz senākiem un arī gluži neseniem laikiem un notikumiem, gan krievu un igauņu vērojumi par mums un mūsu zemi, kā arī stāsts par austrālieti, kurš, nebūdams nekādā saistībā ar mūsu nāciju, iemīlējis to gluži vai kā savējo).

 

Maija numurā iekļauti arī vairāki ar latviešu folkloru un tautas tradīcijām saistīti izdevumi, bet baudījumu acīm sniegs gleznotāja Valda Līcīša brīnišķīgais kādas mazpilsētas attēlojums – tiklīdz šo grāmatu atvērsiet…

 

Raksturojot izdevumu žanrus, vien piebilstams, ka šoreiz vairāki izdevumi pārstāv ne pārāk bieži sastopamo dokumentālo esejistiku, arī dienasgrāmatas formā. Turklāt šo autoru vārdi neprasa garus pieteikumus – tie ir mūsu neatkārtojamā Gundega Repše un beidzot latviski tulkotais izcilais Amerikā dzīvojošais literāro eseju meistars Svens Birkerts, kura darbu izlases ilgi gaidītais latviskojums jo īpaši nozīmīgs arī visiem rakstnieka izcilā tēva Gunāra Birkerta talanta pazinējiem un cienītājiem.

 

Ceram, ka ar šo ievadu esat gana ieintriģēti kārtējam ceļojumam grāmatu pasaulē!

 

Literatūras ceļvedis

  

Uz tikšanos vasaras viducī!

 

 

Ziņu sagatavoja:

Anda Saldovere

Bibliotēku attīstības centra

Projektu koordinatore

Attīstības departaments

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: 67716047; 29336112

E-pasts: anda.saldovere@lnb.lv