2015. gada 26. martā plkst. 13.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas telpās (Rīgā, Rūpniecības ielā 10) notiks uzņēmējas un cilvēktiesību aktīvistes Ināras Vilkastes grāmatas “Uzbrukums valstij. “Neērtais Vaškevičs” izdevuma latviešu valodā atvēršanas svētki.

Grāmatas iznākšana jau ir paspējusi izraisīt satraukumu un nemieru politiķu un amatpersonu vidū. Tā, piemēram, labākajās padomju tradīcijās, tikko saņēmusi grāmatas eksemplāru un acīmredzot to pat neizlasījusi, par autores nekaunību sociālajā tīklā Twitter jau izteikusies skandalozā politiķe Ilze Viņķele.

Virknei iesaistīto personu patiešām ir pamats uztraukties, jo grāmata, kas ir uzrakstīta savdabīgā kinolentes formātā, stingri balstoties uz faktiem, parāda, kā un kāpēc aizsākās I.Vilkastes un bijušā Muitas kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča vajāšana, kas turpinās jau gandrīz desmit gadu.

Dokumenti rāda: agrāk tiesāts noziedznieks, kurš tiek apsūdzēts par izspiešanu no I.Vilkastes, kā arī par V.Vaškeviča automašīnas dedzināšanu, apgalvo, ka ir KNAB darbinieks; bijušais Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta darbinieks tiek apsūdzēts par V.Vaškeviča automašīnas dedzināšanu, ka arī ir iesaistīts automašīnas spridzināšanā, bet sodāmība viņam nav traucējusi darboties Nacionālo bruņoto spēku Militārajā policijā; cits drošībnieks, kurš sazin kāpēc spridzināšanas laikā atradies notikuma vietas ciešā tuvumā, jauc liecības, taču izmeklētāji viņam tic.

Jāpiebilst, ka politiķei I.Viņķelei ir iemesls būt dusmīgai, jo grāmatā figurē arī labi viņas ģimenes draugi – bijusī KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe un viņas vīrs, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieka vietnieks Maigurs Strīķis.

Atvēršanas pasākumā plašāk ar grāmatu iepazīstinās un ar lasītājiem tiksies Ināra Vilkaste, advokāte Jeļena Kvjatkovska un pārstāve Eiropas Cilvēktiesību tiesā Kristīne Krīgere.