“Mēs vēlamies atklāt Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, dzīvajā ķēdē no rokas rokā nododot grāmatas no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno Gaismas pili. Esam šo domu izauklējuši un uzsākuši priekšdarbus tās realizācijai kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku. Mēs gribam uzsākt kultūras gadu, apliecinot tās nepārejošās un fundamentālās vērtības, kas daudzu jo daudzu paaudžu garumā ir veidojušas mūsu tautas kultūras gēnu un ko glabā grāmatas. Zinot citu Eiropas kultūras galvaspilsētu pieredzi, jāsaka, ka tā būs vēl nebijusi akcija, kas iegūs lielu ievērību starptautiski, bet vēl jo svarīgāka būs mums pašiem,” atzīst D.Čivle.

 

D.Čivle uzsvēra, ka ikvienam būs iespēja kļūt par Eiropas kultūras gada atklāšanas dalībnieku, piedaloties šajā vēsturiskajā akcijā un palīdzot grāmatām nokļūt to jaunajās mājās.

 

Kā uzsver LNB direktors Andris Vilks, “topošā bibliotēka ir mūsu pārliecība par latviešu kultūras unikalitāti un vērtību. Tā ir arī mūsu iespēja pavērt vārtus uz plašajiem bibliotēkas krājumiem, lai tie būtu ērti pieejami jaunajā ēkā un ar tehnoloģiju starpniecību pieejami visai Latvijai jebkurā brīdī”.

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā ieplānota kā daudzu svarīgu kultūras pasākumu norises vieta. Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar “Rīga 2014” gatavo vērienīgu grāmatniecības piecsimtgadei veltītu izstādi. Tāpat jaunā ēka gada garumā kļūs par mūsdienu mākslas izstāžu, koncertu un kinofilmu demonstrējumu vietu. Programmas plānošanā un organizēšanā iesaistījušies gan Latvijas Nacionālās bibliotēkas speciālisti, gan Eiropas kultūras gada projektu realizētāji.

 

Gan bibliotēkas ēka, gan Eiropas kultūras gada programma pašlaik ir tapšanas stadijā, un, iespējams, šī bija vienīgā svētku egle, pie kuras viesi pulcējās ar celtnieku ķiverēm galvās. Svētkos piedalījās cilvēki, kas iesaistījušies Latvijas kultūras dzīvē un Eiropas kultūras galvaspilsētas norišu veidošanā. Gaismas pils Ziemassvētkos muzicēja koklētāja Laima Jansone un grupa “Instrumenti”.

 

Video un plaša pasākuma fotogalerija nodibinājuma “Rīga 2014” tīmekļa
vietnē
.