Teātra zinātnieks Viktors Hausmanis klātesošos iepazīstinās ar rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa ieguldījumu latviešu teātra attīstībā un īpašo saistību ar Rīgas Latviešu biedrību. V. Hausmanis: “Rūdolfa Blaumaņa kā dramaturga tapšana un izaugsme cieši saistāma ar Rīgas Latviešu biedrību, kuras viens no darbības virzieniem bija biedrības teātra organizēšana un vadīšana, un tieši šajā teātrī 1891. gadā pirmo reizi uz skatuves parādījās toreiz maz pazīstamā rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa komēdija “Zagļi”, taču viņa popularitāte auga ar katru nākamās lugas iestudējumu, jo īpaši tas notika 1893. gadā, kad teātrī notika drāmas jeb, kā toreiz teica “bēdu lugas” “Pazudušais dēls” pirmizrāde, bet pavisam jauns pavērsiens parādījās 1896. gadā, kad uz skatuves sāka dzīvot komēdija “Trīnes grēki”. Līdz ar R.Blaumaņa lugu iestudējumiem, atvērās daudzu izcilu latviešu skatuves mākslinieku talanti”.

 

Sarīkojuma idejas autors un vadītājs ir Jānis Siliņš. Rakstnieks Ēriks Hānbergs stāstīs par pārdzīvoto, skatoties Rūdolfa Blaumaņa lugas teātros, aktieri Indra Burkovska, Rūdolfs Plēpis, Māris Andersons uzburs Blaumaņa dzejas pērles, kurām mūziku sarakstījis un to atskaņos pianists Andrejs Laukmanis. Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” izpildījumā un diriģenta Ārija Šķepasta vadībā skanēs kora dziesmas ar R.Blaumaņa vārdiem.

 

Apmeklētājiem būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas veidota R.Blaumaņa grāmatu ekspozīcija. Ikvienu gaidīs vīna glāze un peiperkūka. Tiem, kas vēlēsies papildinājumus, darbosies bufete!

 

Sarīkojumu rīko Rīgas Latviešu biedrības Teātra komisija, Literatūras komisija, Latvijas Kultūras akadēmija un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

 

Ieejas biļetes Ls 5.- nopērkamas iepriekš Rīgas Latviešu biedrībā un pirms sarīkojuma.

 

Sarīkojumu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, kafejnīca „Sala” un bistro „Garlībs 13”.

 

Rīgas Latviešu biedrība, uzsākot Jauno gadu un atceroties rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa radošo devumu, visiem novēl 2013. gadā saglabāt un uzturēt latviešu kultūrvēsturiskās vērtības kā mūsu nacionālās identitātes nezūdošu pamatu!