Pati universitātes bibliotēka, kas dibināta pirms 442 gadiem, atrodas Viļņas vecpilsētā, bet jaunais Zinātniskās komunikācijas un informācijas centrs tapis studentu pilsētiņā Sauleteķes alejā, priežu meža ielokā.

 

Arhitekta Rolanda Paleka un ARCH studijas veikumu Lietuvas arhitektu savienība atzinusi par vienu no pieciem labākajiem projektiem divu gadu laikā. Triju savstarpēji savienoto asimetrisko korpusu kopējā platība ir 14 000 kvadrātmetri. Tā ir lielākā bibliotēka, kas Lietuvā tapusi kopš neatkarības atgūšanas.

 

Kā stāsta bibliotēkas ģenerāldirektore Irēna Kriviene, šis centrs būs atvērts ne tikai universitātes studentiem, bet visiem lasīt gribētājiem. Bibliotēka darbosies visu diennakti septiņas dienas nedēļā, izņemot vienīgi valsts svētku dienas. Līdz šim Lietuvā tikai dažās akadēmiskajās bibliotēkās darbojušās pavisam nelielas lasītavas, kas apmeklētājiem pieejamas arī naktī.

 

Kriviene atzinusi, ka ēka patiesībā uzcelta ļoti īsā laikā un ir vienlaikus gan ērta, gan estētiski tīkama. “Apvienot estētiku ar funkcionalitāti nebūt nav viegli, un nācās krietni vien palauzīt galvu, kā to panākt,” viņa stāstījusi.

 

Apmeklētājiem dotas lielas iespējas izvēlēties, kur viņiem labāk strādāt – lielajās lasītavās, kādā no 34 atsevišķām kabīnēm vai arī atvērtā darba un relaksācijas vidē līdzās grāmatplauktiem, kur varēs atlaisties ērtos zviļņos, lasīt, diskutēt vai vienkārši atpūsties.

 

Sešas īpašas darba vietas iekārtotas vecākiem, kuri uz bibliotēku ņems līdzi bērnus.

 

Jaunajā bibliotēkas ēkā atrodas arī informācijas tehnoloģiju laboratorija, 3D laboratorija, konferenču zāle, dažādas telpas semināru rīkošanai un studentu darbam grupās. Lasītājiem te būs pieejamas ne vien tradicionālās grāmatas, tostarp reti izdevumi, bet arī plaša elektroniskā datu bāze un elektroniskās grāmatas. Datorizētās darba vietas ierīkotas, izmantojot mākoņtehnoloģiju sniegtās priekšrocības; īpašas programmas paredzētas arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes problēmām.

 

Projekts īstenots aptuveni divu gadu laikā un izmaksājis kopumā 100 miljonus litu (20,4 miljonus latu) – gandrīz 85 miljoni tam tika atvēlēti no Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, pārējā nauda – no Lietuvas valsts budžeta līdzekļiem.

 

Kā portālam “Delfi.lt” pastāstījis bibliotēkas lietotāju apkalpošanas nodaļas vadītājs Vincs Grigs, kopumā uz jauno ēku plānots pārcelt 2,11 miljonus izdevumu.

 

Šis darbs sācies jau pirms desmit mēnešiem, un tajā iesaistījušies visi darbinieki, sākot no ģenerāldirektores un beidzot ar naktssargiem, talkā labprāt nākuši arī studenti un kolēģi no citām bibliotēkām.

 

Pēdējās nedēļās viņiem pievienojušies “Facebook” tīklā mobilizēti brīvprātīgie, kuri ik dienu rīta un vakara maiņās kārtojuši, saiņojuši un pārnesuši grāmatas.

 

“Sākumā domājām, ka tas vispār nav reāli, bet pārlasot grāmatu “Skudru sabiedrības organizācijas principi”, sapratām, ka iespējams, un ķērāmies pie darba,” viņš smējies, piebilzdams, ka patiesībā viss process esot rūpīgi modelēts un izskaitļots jau no paša sākuma.

 

Bibliotēkas ģenerāldirektore gan neslēpj, ka nopietnas bažas viņai rada joprojām neskaidrais jautājums par ēkas uzturēšanas izdevumiem un darbinieku algu fondu. Lai arī jaunajā centrā paredzētas vietas 80 darbiniekiem un te nepieciešami augsti kvalificēti speciālisti, tomēr vajadzīgo finansējumu viņu algošanai nav izdevies iegūt, tādēļ pagaidām darbinieku būs mazāk.

 

Jaunā bibliotēkas ēka ir pirmā celtne topošajā Sauleteķes zinātnes, biznesa un tehnoloģiju parkā, kur drīzumā paredzēts būvēt divus lielus zinātniskās pētniecības centrus – Fizikas un tehnoloģisko zinību centru un Dzīvības zinātņu centru.