“Kultūras sadarbības būtība ir sapratnes un labu kaimiņattiecību veidošana. Ceram, ka jaunā sadarbības programma starp ministrijām būs līdzšinējās sadarbības veiksmīgs turpinājums daudzās kultūras un mākslas jomās, visos līmeņos starp institūcijām, kā arī uzņēmējdarbības vidē,” pirms sadarbības programmas parakstīšanas sacīja Ž. Jaunzeme-Grende.

 

Programma ietver Latvijas Nacionāla teātra sadarbību ar vairākiem Krievijas teātriem un atsevišķiem režisoriem, muzeju sadarbību, festivāla “Zelta Maska” norisi Latvijā, Valsts akadēmiskā kora ”Latvija” sadarbību ar Krievijas simfoniskajiem orķestriem, Krievijas orķestru dalība “Rīgas festivālā”, kopražojumu veicināšanu kino jomā un cita veida sadarbību. 

 

Jau ziņots, ka kultūras ministre no 6. līdz 10. februārim atrodas darba vizītē Maskavā, lai parakstītu sadarbības programmu ar Krievijas Federācijas Kultūras ministriju, tiktos ar Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, piedalītos Latvijas Nacionālās operas (LNO) viesizrāžu atklāšanā, kā arī citos pasākumos. Jāatzīmē, ka  pašreizējās LNO viesizrādes Maskavā arī notiek sadarbības līguma ietvaros, savukārt atbildes vizītē Latvijā paredzētas slavenā Maskavas Lielā teātra viesizrādes.

 

Lai akcentētu radošo industriju pieaugošo lomu kultūrpolitikas un valsts ekonomikas attīstībā, ministre piedalīsies apaļā galda diskusijā par radošajām industrijām, Krievijas kolēģus iepazīstinot ar ministrijas aktivitātēm radošo industriju jomā. Ministre viesosies radošo industriju klasterī “Art Play”, kā arī apskatīs Laikmetīgās mākslas centru.

 

Vizītes laikā ministre apmeklēs Latvijas vēstniecību un tiksies ar Latvijas vēstnieku Krievijā Edgaru Skuju, Maskavas latviešu diasporas pārstāvjiem, kā arī Svētdienas skolas bērniem. Ministre vēlas plašāk pārrunāt vasarā gaidāmo viesošanos pie Sibīrijas latviešiem, kas plānota Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra gaidāmo viesizrāžu ietvaros jūlijā Omskā un Krasnojarskā.

 

2002. gadā starp abu valstu ministrijām noslēgtā vienošanās par sadarbību kultūras jomā paredz, ka periodiski, reizi trīs gados, puses apstiprina sadarbības programmu par kultūras apmaiņu un sadarbības attīstību mūzikas, teātra, kinematogrāfijas, vizuālās mākslas, bibliotēku un muzeju, kultūrvēsturiskā mantojuma objektu  aizsardzības, aktiermākslas, daiļamatu, cirka un citās kultūras jomās.