2015. gada 8. aprīlī plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) atklās Sabīnes Stāles fotogleznu izstādes “Akmens galaktika”.

Māksliniecei un dizainerei Sabīnei Stālei interesē viss, kas šķietami nav ieraugāms. Fotogleznu izstādes “Akmens galaktika” iedvesmas avots ir mazi, Vidzemes jūrmalā atrasti olīši, kas savās dzīslās slēpj daudz  stāstu.
Veidojot rotas no Latvijā pieejamiem akmeņiem, viņa nolēmusi ieskatīties akmenī caur makro objektīvu. Rezultāts pārsteidzis ar jaunas, līdz šim neiepazītas pasaules – akmens galaktikas – atklāšanu.

“Veidošanas procesā ievēroju, ka tur ir interesanti zīmējumi, reljefi, krāsas. Sāku interesēties, vai tie ir tikai mūsu pašu granīti, jo esam pieraduši, ka ir mūsu pelēkais laukakmens. Patiesībā izrādījās, ka tur ir arī kvarci, var atrast arī granātus,” stāsta Sabīne Stāle.

Jebkurš apstrādāts minerāls kļūst par pusdārgakmeni. Latvijā ir bagāta mineraloģija. Kāda mazā oļa dzīslās Sabīne Stāle ir atradusi sarkanā rubīna graudus, bet citā – Latvijas kartes kontūras.

“Akmens galaktika” ir aizraujošs ceļojums  gan akmens  kristāliskajā dvēselē, gan ikvienam savā iekšējā pasaulē, ieraugot fotogrāfijās dažādas sejas, dzīvniekus, priekšmetus, dabas ainavas un kartes.

Sabīne Stāle mācījusies Latvijas Universitātes žurnālistikas nodaļā un Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina nodaļā. Strādājusi radio un televīzijā, veidojusi kultūrvēsturiskus un informatīvus raidījumus. Vairāku dokumentālo filmu režisore un scenāriju autore. Piedalījusies Latvijas senvēstures izpētes grupā, pētījusi un fotografējusi kultakmeņus, senču svētvietas un nostāstiem apvītās vietas Latvijā. Vairāku dizainparaugu autore. Izstādēs piedalās no 2005. gada. Darbi privātkolekcijās Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Īrijā, Dānijā, ASV un Japānā.

Izstādes atklāšanā piedalīsies autore. Aicinām visus interesentus!
Izstāde “Akmens galaktika” Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 30. aprīlim.

 
Informācijai:
Olita Šteinmane
Ventspils bibliotēkas direktores vietniece
olita.steinmane@ventspils.lv
Tālr.: 63623231