2011. gada 12. decembrī plkst.18.30 Eiropas Savienības mājā (Rīgā, Aspazijas bulvārī 28), turpinot mākslas tikšanās ciklu “Eiropas gadalaiki: ziema”, notiks pasākums “Puse no visuma. Sievietes par vīriešu dzejas pasauli”, kurā piedalīsies dzejnieki Uldis Bērziņš, Kārlis Vērdiņš un Arvis Viguls, kā arī dzejniece un atdzejotāja Maira Asare un kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere.

Sieviešu un vīriešu dzeja… Emocionāli un jūtīgi pasauli uztver ne tikai dzejnieces – sievietes, bet arī dzejnieki, kas savā dzejā piedāvā neparastus skatījumus un eleganci. Top spēks, kas fascinē dzejas lasītājus. Kā vārds pārvēršas enerģijā, kas rada mūsos visuma/veseluma sajūtu? Sievišķīgas pārdomas par vīrišķīgu dzeju piedāvās un dzejniekus Uldi Bērziņu, Kārli Vērdiņu un Arvi Vigulu iztaujās dzejniece un atdzejotāja Maira Asare un kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere.

Dzejnieks Arvis Viguls, vaicāts par “vīriešu dzejai” raksturīgo, saka: “Tā ir pārāk daudzveidīga, lai to raksturotu vienā teikumā. Vieglāk raksturot dzeju pēc tās autoru piederības kādai paaudzei, laikmetam, stilistikai, nevis dzimumam. Domājot par atšķirībām sieviešu un vīriešu rakstītajā dzejā (vai lasot mums vispār ir būtisks autora dzimums?), manuprāt, Latvijā, tāpat kā jebkur citur, tās vairāk balstās psiholoģiskajā, nevis kādā tikai mūsu reģionam, valstij, kultūrtelpai raksturīgā īpatnībā.”

Uldis Bērziņš piebilst: “Atšķirība starp autoru un autori visskaidrāk iezīmējas, protams, erotiskā dzejā. Nu, paklausieties čehu nobelistu Jaroslavu Seifertu, 70.gadu dzejniecības “Velsasprinčus” Jiržī Žāčeku un Karelu Sīsu, vai – no arābiem – sīriešu klasiķi Nizāru Kabānī vai vēl pajauno ēģiptieti Imādu Fuādu. Autoram maskulīnā erotika padosies, domāju, dabiskāk.”

Dzejnieka Kārļa Vērdiņa komentārs ir īss – tā kā pastāvot vairākas vīrišķības, nevis tikai viena, tad arī vīriešu dzejai esot ļoti daudz veidu. Tur arī tas spēks!

Dzejniece un atdzejotāja Maira Asare nav pārliecināta, ka ir pamatoti un gudri runāt par “vīriešu” un “sieviešu” poēziju. Ir jārunā par “stipriem dzejas tekstiem, kas sakņojas dažādās pieredzēs un dažādos priekšstatos par dzejas būtību.”

 

Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.

 

Pasākumu varēs vērot arī interneta tiešraidē www.esmaja.lv.

Papildu informācija:

Liega Piešiņa

Projekta koordinatore

Tālr.: 29452604

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

Preses un informācijas nodaļa

Tālr.: 67085425; 67085421

janis.krastins@ec.europa.eu;

kaspars.kreics@ec.europa.eu