Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Matuļenko skaidro, ka šis gads Bauskas novada kultūras pasākumos ir novadnieka un dzejnieka Viļa Plūdoņa 140. jubilejas gads, kam par godu jau notikuši daudzveidīgi pasākumi, sākot ar dzejas dienām un pasākumiem izglītības iestādēs un bibliotēkās un beidzot ar nesen notikušajiem Plūdoņa ielas svētkiem.

Savukārt sestdien Bauskas novada svētku un Bauskas pilsētas 405 gadu jubilejas pasākumā notiks Plūdoņa pieminekļa atklāšana Bauskas vecpilsētā, Saules dārzā.

 

Piemineklis tapis aptuveni gada laikā. Bauskas novada administrācijas izsludinātā metu konkursa “Vilim Plūdonim veltīta tēlniecības objekta Saules dārzā un Saules dārza skvēra attīstības koncepcijas izstrāde” rezultāti tika pasludināti īsi pirms Ziemassvētkiem, bet lēmumu par šāda konkursa organizēšanu pašvaldība pieņēma jau pirms gada – 2013. gada jūlijā, informē Matuļenko. Viņa skaidro, ka 1. vieta metu konkursā ar iespēju sava tēlniecības objekta meta ideju realizēt materiālā tika piešķirta SIA “Arhitektu birojs Vecumnieks & Bērziņi”. Meta autors: Ģirts Burvis. Mets bija guvis visaugstāko žūrijas novērtējumu, un tā devīze ir: “Uz saulaino tāli”.

Darbs pie paša pieminekļa ritēja kopš šī gada sākuma. Tā izgatavošanai izmantoti dažādu metālu sakausējumi, kas saules gaismā radīs interesantu vizuālo efektu.

Tēlnieks Ģirts Burvis veidojis jau vairāk nekā 50 dažādus lielformāta darbus, kas izvietoti visā Latvijā.