Tās atklāšana paredzēta šī gada septembrī, taču jau šobrīd līdz 31. maijam LNB aicina sabiedrību piedalīties ekspozīcijas veidošanā.

PK kā sociālpolitisku kustību 1990. gadā izveidoja tā brīža aktīvākās sabiedriskās un politiskās organizācijas, lai tiesiskā ceļā atjaunotu 1918. gadā dibināto Latvijas Republiku. Kongresa vēlēšanās piedalījās teju 679 tūkstoši pilsoņu un aptuveni 29 tūkstoši pilsoņu kandidātu jeb gandrīz 63% balsstiesīgo. PK 1. sesija norisinājās 1990. gada 30. aprīlī un 1. maijā.

“Pilsoņu Kongress bija Latvijas Trešās atmodas vainagojums. To radīja tauta, veidojot vietējās pilsoņu komitejas, reģistrējot Latvijas Republikas pilsoņus, rīkojot valsts mēroga vēlēšanas un sekojot tā darbībai laikrakstā “Pilsonis”. Arī tā laika lielie plašsaziņas līdzekļi nevarēja izvairīties no Kongresa darbības atspoguļojuma. Tas pretstatā Augstākajai Padomei konsekventi iestājās par tiesisku pirmskara republikas atjaunošanu, nevis jaunas valsts radīšanu, saglabājot okupācijas sekas. Jāatzīst, ka ne viss, ko Pilsoņu Kongress bija ierosinājis, ir īstenots, tomēr, pateicoties tā darbībai, varam pamazām gatavoties Latvijas simtgadei, nevis svinēt jaunradītas valsts 25. gadadienu,” norāda Zigurds Strīķis, nodibinājuma “Pilsoņu Kongresa fonds” valdes dalībnieks.

Izstādē iecerēts izmantot dažāda veida audiovizuālus materiālus, dokumentu faksimilus, iespieddarbus un citas ar PK un tā izpildinstitūciju – Latvijas Komiteju –, kā arī vietējo pilsoņu komiteju, atsevišķu pilsoņu kustību dalībnieku un PK delegātu darbību saistītas liecības.

Lai izstāde saturiski daudzveidīgāk atspoguļotu PK darbības laiku, LNB un “Pilsoņu Kongresa fonds” aicina ikvienu iesaistīties ekspozīcijas veidošanā ar savā rīcībā esošām rakstītām, drukātām, audio, video, foto vai cita veida vēstures liecībām, vai sniegt informāciju, kas varētu sekmēt to atrašanu. Materiālus ar to īpašnieku atļauju iecerēts nofotografēt vai digitalizēt, tādējādi iekļaujot tos izstādē.

Par vēstures liecību nodošanu LNB līdz 31. maijam lūdzam sazināties ar Maiju Krūmiņu – tālr.: 67806120, e-pasts: maija.krumina@lnb.lv. Materiālu iesniedzēji tiks aicināti piedalīties izstādes atklāšanas pasākumā (datums tiks precizēts).

 
Papildu informācija:
Maija Krūmiņa
Galvenā bibliogrāfe
LNB Nozaru literatūras centrs
Tālr.: 67806120
E-pasts: maija.krumina@lnb.lv

Augusts Zilberts
Sabiedrisko attiecību speciālists
Komunikācijas un mārketinga nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tālr.: 26472501
E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv