Pēc V. Krukovskas, ilggadējās Latvijas Poļu savienības (LPS) valdes priekšsēdētājas, iniciatīvas B.Geikina–Tolstova – LPS Rēzeknes nodaļas priekšsēdētāja – sadarbībā ar Ludzas nodaļas aktīvistiem ir uzrakstījusi projektu, kura mērķis ir izcilā poļu ceļotāja, publicista un rakstnieka Antona Ferdinanda Osendovska piemiņas iemūžināšana viņa dzimtajā pilsētā Ludzā. Projekts tika iesniegts fondā „Palīdzība poļiem austrumos”, un to atbalstīja Polijas Republikas Senāts.

A.F. Osendovskis (1876-1945) pēc Henrika Senkeviča ir otrais pasaulē visvairāk tulkotais poļu rakstnieks. Viņa populārākais darbs “Zvēri, cilvēki, dievi” tulkots 19 valodās. Šopavasar Ludzas novadpētniecības muzejā notika grāmatas jaunizdotās latviskās versijas atvēršanas svētki. Pirms dažiem gadiem muzejā bija skatāma Osendovska dzīvei un daiļradei veltīta izstāde.

Osendovskis visa sava radošā mūža laikā bijis spilgta un neordināra personība. Viņa iespaidi grāmatās par ceļojumiem un pētījumiem Altajā, Sibīrijā, Mongolijā, Tibetā un Ķīnā ir vairāk nekā ceļojuma piezīmes. Osendovskis nesaudzīgi aprakstījis pilsoņu kara notikumus Padomju Krievijā, uzrakstījis atmaskojošu monogrāfiju par Ļeņinu. Kopā izdotas 77 viņa grāmatas.

Cik daudz Osendovska dzīve ir saistīta ar Ludzu? Tie ir trīs pirmie bērnības gadi. Tomēr tā ir vienīgā vieta Latvijā, kas tieši saistīta ar pasaulē pazīstamā poļa vārdu. Ir vērts nākamajām paaudzēm atstāt informāciju par izcilām personībām, kas saistītas ar mūsu novadu. Tuvojas Latvijas Republikas un Polijas Republikas simtgade. Šī piemiņas zīme varētu būt Latvijas poļu  veltījums mūsu pilsētai un valstij.

Māja, kurā Osendovskis dzīvoja, nav saglabājusies, tāpēc tagad tiek meklēta vieta, kur novietot akmeni ar tajā iestrādāto piemiņas plāksni.

Ludzas novada pašvaldībā noskaidrotas iespējamās vietas. Tādas ir vairākas: parkā, Mazā Ezerkrasta ielā vai vēl citviet uz pašvaldības zemes. Tiks izvēlēta vieta, kas ainaviski un arī vēsturiski ir vairāk atbilstoša.

Kā nolemts LPS Ludzas nodaļas apspriedē, piemiņas akmeni atklās šā gada 9. septembrī tradicionālās Poļu kultūras dienas laikā. Pēc dievkalpojuma Pasienē  Latvijas poļu amatierkolektīvu koncerts šoreiz plānots Ludzas Tautas namā.

Atbalstot ārzemēs dzīvojošos poļus un viņu darbību, projektu finansē Polijas Republikas senāts. Pašvaldības līdzfinansējums nav nepieciešams. Latvijas Poļu savienība atbalstīs projektu, iesaistoties brīvprātīgo darbā.

 

 
Informāciju sagatavoja:

Vanda Žulina