Programma ir IFLA pamatiniciatīva, lai sagatavotu līderus efektīvai bibliotēku nozares pārstāvniecībai pasaulē, kā arī lai veidotu vadošo darbinieku pēctecību IFLA iekšienē. Tā norisināsies no 2016. līdz 2018. gadam.

 

Kristīne Pabērza bibliotēku un informācijas zinātni studē doktorantūrā Latvijas Universitātē un kopš 2006. gada strādā Kultūras informācijas sistēmu centrā, kur šo desmit gadu laikā vadījusi vairākus kultūras mantojuma digitalizācijas projektus. No 2007.-2013. gadam K. Pabērza bija atbildīga par Bila un Melindas Geitsu fonda atbalstītā publisko bibliotēku attīstības projekta “Trešais tēva dēls” ietekmes novērtēšanu un koordinēja pētījumus par publisko bibliotēku pakalpojumu sociālo un ekonomisko ietekmi. Savas zināšanas un pieredzi Kristīne nodod gan studentiem Latvijā, gan bibliotekāriem ārvalstīs, un kā treneris piedalījusies starptautiskās organizācijas EIFL (Electronic Information for Libraries) Publisko bibliotēku inovāciju programmas ietvaros rīkotajās bibliotekāru apmācībās Ganā, Kenijā, Ugandā un Etiopijā. 2014. gadā Kristīne Pabērza ievēlēta par Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāju un šajā amatā pārstāv vairāk kā 1200 bibliotekāru intereses Latvijā.  K. Pabērzai ir arī bibliotekāra darba pieredze Rīgas Centrālajā bibliotēkā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Latvijas Universitātes bibliotēkā un laikraksta “Diena” bibliotēkā.

 

Tas, ka esmu izvēlēta kā vienīgais dalībnieks no Eiropas Savienības, ir milzīgs pagodinājums un līdzšinējās darbības novērtējums ne tikai man personīgi, bet arī visai Latvijas bibliotekāru sabiedrībai kopumā, atzīmē Kristīne Pabērza. IFLA Starptautisko līderu programma ir unikāla ar to, ka tā dod iespēju “ēnot” bibliotēku nozares pasaules līmeņa līderus ne tikai vienas dienas, bet veselu divu gadu garumā. Vienlīdzīga un neierobežota piekļuve informācijai un autortiesības ir divi galvenie programmas temati, pie kuriem strādājot, ceru stiprināt savas zināšanas un prasmes, kuras programmas darbības laikā un pēc tam būs noderīgas gan vadot projektus Kultūras informācijas sistēmu centrā, gan darbojoties Latvijas Bibliotekāru biedrībā. Svarīgi arī tas, ka šī būs lieliska iespēja pastāstīt pasaulei par daudzām lietām, ko esam paveikuši un ar ko lepojamies Latvijā.

 

Pieteikumu atlasē tika izvēlēti kopumā 9 dalībnieki no visas pasaules, katram dalībniekam pārstāvot noteiktu administratīvi teritoriālo reģionu. Neskaitot Latviju, vēl Programmā piedalīsies pa vienam dalībniekam no Amerikas Savienotajām Valstīm, Ēģiptes, Filipīnām, Senegālas, Meksikas, Kolumbijas, Serbijas un Ķīnas. Dalībnieki Programmai tika atlasīti, ņemot vērā pretendentu līdzšinējo aktivitāti IFLA vai kādā no nacionālajām vai reģionālajām organizācijām, tai skaitā statusu un ietekmi šajās organizācijās; pretendentu izpratni par tematiem, kas pašreiz vai tuvākajā nākotnē varētu ietekmēt bibliotēku un informācijas pakalpojumu sektoru globālā mērogā; pretendentu zināšanas un pieredzi, lai kopā ar Programmas ekspertiem un mentoriem varētu strādāt pie stratēģiski svarīgajiem projektiem, kā arī pretendentu spēju veidot profesionālu kontaktu tīklu, prasmi domāt radoši un motivāciju uz rezultātu.

 

Programmas ietvaros dalībnieki tiksies ikgadējos Pasaules Bibliotēku un informācijas kongresos (2016 – 2018), kur dinamiskā un interaktīvā vidē tiem būs tieša sadarbība ar starptautiskajiem līderiem un iespēja darboties semināros un darba grupu sesijās, īpašās biznesa sanāksmēs, darboties grupās, kas gatavos prezentācijas un ziņojumus, kā arī saziņa ar IFLA valdes locekļiem. Darbs Programmā fokusēsies uz diviem galvenajiem tematiem – atbalsts vienlīdzīgai piekļuvei informācijai, aptverot jautājumus par nacionālo un starptautisko autortiesību reformu, interneta pārvaldību un e-kreditēšanu; pilnvarojums bibliotēkām uzņemties sabiedrības pārstāvniecības funkcijas, veicinot sabiedrības attīstību un kritisko domāšanu un tādējādi dodot ieguldījumu nacionālajos attīstības plānos un ANO 2030. gada dienaskārtībā par ilgtspējīgu attīstību.