Forums būs veltīts medijpratībai un informācijpratībai Eiropā, risinot jautājumus par tiesiskas, caurspīdīgas, atvērtas, drošas un iekļaujošas informatīvās vides nodrošināšanu.

 

Miera veicināšana, cilvēku solidaritāte, konflikti – tas viss liecina par informācijas vides kvalitāti un vērtībām, ko tā pārraida. Šo vidi veido iedzīvotāji, mediji, internets, sociālie mediji, bibliotēkas u.c. Jaunais ekstrēmisma vilnis un teroristu uzbrukumi, kas atkārtoti notiek vairākos pasaules reģionos, t.sk. Eiropā, kā arī arvien pieaugošā migrācija par absolūtu nepieciešamību izvirza medijpratību un informācijpratību šajā mainīgajā informācijas vidē.

 

Tieši medijpratība un informācijpratība dod iedzīvotājiem zināšanas, prasmes un veido nostāju, lai kritiski izvērtētu informāciju un medijus, lai analizētu to sniegto saturu, un lai sadarbotos ar medijiem un citiem informācijas sniedzējiem sociālu, pilsonisku un radošu mērķu īstenošanā.

 

2. Eiropas Medijpratības un informācijpratības forums ir viena no galvenajām reģionālajām sagatavošanās sanāksmēm, tuvojoties Vispasaules GAPMIL nedēļas norisēm, Vispasaules MIL konferencei un pirmajai GAPMIL Ģenerālasamblejai Sanpaulu, kas notiks Brazīlijā no 2. līdz 5. novembrim. Foruma uzdevumi ir:

  1. Raksturot pašreizējo medijpratības un informācijpratības situāciju Eiropā – apzināt progresu, svarīgākos pašreizējos projektus un iezīmēt nozīmīgākos izaicinājumus.
  2. Sekmēt kopīga rīcības plāna izveidi medijpratības un informācijpratības politikas un stratēģijas jautājumos, lai sekmētu sadarbību starp Eiropas institūcijām, organizācijām, korporācijām, pilsonisko sabiedrību un profesionālajām organizācijām.
  3. Izveidot sadarbību starp Eiropas un citu reģionu iniciatīvām visā pasaulē.
  4. Veicināt kopējas medijpratības un informācijpratības pētniecības programmas izveidi Eiropā, kas sekmētu sadarbību starp politikas veidotājiem un zinātnisko un akadēmisko sektoru. 

 

Forumā tiksies nevalstiskā sektora pārstāvji, pētnieki, informācijas un mediju jomas profesionāļi, pedagogi, privātā sektora organizācijas, t.sk. no sociālajiem medijiem, valdības un politikas veidotāji, bibliotēkas un citas iestādes, kas veic nozīmīgu darbu sabiedrības medijpratības un informācijpratības veicināšanā.

 

Vairāk informācijas par forumu ŠEIT.