Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas tēma ir “Draudzība ziemeļos”, tālab šīs nedēļas laikā bibliotēkās lasīšanai tiks piedāvāti teksti, kuros no dažādiem rakursiem apspēlēta draudzības tēma.

 

1981. gadā dzimušās norvēģu rakstnieces Marijas Parras grāmatā “Vafeļu sirds” ir idilliska draudzība starp deviņgadīgajiem Trilli un Lēnu, 1974. gadā dzimušās Fēru salu rakstnieces Marjunas S.Šelnes darbā “Raksti smiltīs” desmit novelēs var sastapt pusaudžus ar viņu ikdienas problēmām un izaicinājumiem: kāds ir nelaimīgi iemīlējies, citam ir nedienas ar ēšanas traucējumiem, bet visi sastaptie jaunieši meklē patiesu drauga atbalstu un sapratni. Toties fragments no Egila sāgas apraksta draudzību citā laikmetā  starp 900.gadu un 1100.gadu  un sabiedrībā, kur augstu tika cienīta lojalitāte un biedra plecs. 2014.gadā Ziemeļvalstīs  Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā  iznāca islandiešu sāgu atjaunotie tulkojumi, lai atzīmētu šos nozīmīgos notikumus, kuros piedalījās vairāk nekā 20 tulkotāju.

 

Ziemeļvalstīs projekts norisināsies jau 19. reizi, Latvijā  18. reizi. Nedēļas galvenais uzdevums ir Ziemeļvalstu literatūras un kultūras iepazīšana. Nedēļas laikā bibliotēkās notiek lasījumi, stāstu stāstīšana, literatūras izstādes, debates, konkursi un citi pasākumi.

 

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē biedrības “Norden” asociācija, bet Latvijā  Ziemeļu ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru un biedrību “Norden” Latvijā.