Katru mēnesi Rakstniecības un mūzikas muzejs nosaka grāmatu, kas izpelnījusies īpašu lasītāju interesi un tāpēc kļūst par Lasītāju kluba diskusijas objektu. Katra mēneša otrajā sestdienā lasītāji tiek aicināti tikties pie kafijas tases, lai nepiespiestā atmosfērā apmainītos ar viedokļiem, kas radušies, lasot grāmatu, lai diskutētu savā starpā, iegūtu jaunus domubiedrus vai oponentus un intelektuāli aktīvi pavadītu sestdienas pusdienlaiku. Uz Lasītāju klubu netiek aicināti grāmatu autori, izdevniecību pārstāvji vai tēmas eksperti, lai lasītāji varētu brīvi izteikt viedokli un iespaidus, autoritāšu viedokļa neietekmēti.

Romānā “Attīrīšanās” darbība notiek Igaunijā padomju okupācijas gados un pēc neatkarības atgūšanas, 1990. gados, kad aktualizējusies jauna problēma –  cilvēktirdzniecība.

Alīde Trū viena pati dzīvo savā mājā Igaunijas laukos. Valsts pirms gada atguvusi neatkarību, sākusies zemes reforma. Vecās sievietes ierastā ikdiena pārtrūkst, kad viņa atrod pagalmā noģībušo Zāru. Nākusi pie samaņas, svešiniece stāsta, ka bēg no vardarbīgā vīra. Pēkšņā sastapšanās Alīdei atsauc prātā atmiņas par jaunības traģisko mīlestību un izvēlēm, kas apzīmogojušas viņa tuvinieku likteni. Savukārt Zāras dzīves ceļi romāna lasītājiem liek apjaust, ka arī bezizejas situācijām ir iespējams rast risinājumu.

“Attīrīšanās” (2008) ir Sofi Oksanenas trešais romāns. Tūlīt pēc izdošanas tas guvis sensacionālus panākumus un ir līdz šim autores lielākais sasniegums literatūrā. Romāns tulkots gandrīz 40 valodās, un 2012. gadā pēc grāmatas motīviem tiks uzņemta arī kinofilma. Par darbu Attīrīšanās rakstniece saņēmusi prestižo Finnlandia balvu, viņa ir jaunākā rakstniece, kas jebkad saņēmusi Ziemeļu Padomes balvu literatūrā, saņēmusi arī Runeberga apbalvojumu, kā arī Francijas lielās grāmatu veikalu ķēdes Fnac romānu prēmiju (pirmo reizi tā piešķirta ārzemju autoram). Laikraksts “The Times” Oksanenu nosaucis par somu Stīgu Lārsonu, savukārt telekanāls Arte uzņem portretfilmu par rakstnieci. 2009. gadā viens no lielākajiem Igaunijas laikrakstiem Postimees nosauca Sofi Oksanenu par Gada cilvēku valstī.

Lasītāju klubs notiek sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku un izdevniecību Jumava.

Dalība Lasītāju klubā – bez maksas.