Visvaldis Šteinbergs ar fotografēšanu nodarbojas jau vairāk kā 30 gadus. Pēdējos četrus gadus Visvaldis ar panākumiem ir piedalījies Latvijas Dabas muzeja rīkotajā fotokonkursā “Mans putns”, gadu no gada gūstot godalgotas vietas. Šopavasar Visvaldis ieguvis godpilno otro vietu.

 

“Gribētu cerēt, ka šī izstāde rosinās cilvēkos lielāku interesi par putniem un dabu. Mans mērķis nav izstādīt savas bildes, bet gan parādīt putnu daudzveidību, jo gandrīz visi putni bildēti pie manām mājām Ventspils nomalē”, – stāsta Visvaldis.

 

Un patiesi, ielūkojoties izstādes aizkulisēs, šķiet neticami, ka tik krāšņi putni dzīvo tepat mums līdzās – zivju dzenīši, bišu dzenis, zīdaste, dadzītis, zaļžubīte, ķeģis, svilpis…! Un kaijas! Mēs domājam, ka visi kaijveidīgie ir vienkārši mazākas vai lielākas kaijas, taču, izrādās mēs nezinām, ka tepat pie Vidumgrāvja Tobago paēnā ķīri, upes un jūras zīriņi, sudrabkaijas un kajaki uzlasa meža pīlēm jeb merčiem izkaisītās maizes drumstalas. Turpat plunčājas no nebrīves izsprukusi mandarīnpīles mammīte un iemaldījies baltvēderu pāris, bet mēs salīkuši pār iepirkuma maisiņiem ejam tam visam garām!

 

Ļaudis katru gadu ielāgo sējas kalendāru, pērk dēstus un sēklas. Izrādās arī putniem ir savs kalendārs, un, to ievērojot, cilvēks var piekļūt tuvāk putnam. “Maijā var doties vērot zivju dzeņus, pupuķus, ziemā skaitīt palicējus, priecāties, ja iemaldījies kāds īpatnis, kas nav raksturīgs mūsu platuma grādiem. Iesaku ņemt līdzi fotoaparātu, lai savos vērojumos varētu dalīties ar citiem” – saka Visvaldis.

 

Izstādes atklāšanā Visvaldis labprāt dalīsies putnu vērošanas iemaņās, stāstīs par putnu vērotāju vienkāršākajiem rīkiem, piemērotu apģērbu un citiem derīgiem knifiņiem. Būs iespēja uzdot jautājumus un noklausīties kādu pasaku par putniem.

Uz izstādes atklāšanu un izstādi aicināti lieli un mazi!