2012. gada 30. martā plkst. 17.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā (Rīgā, Lāčplēša ielā 48/50 – 14) notiks mākslinieces Marutas Raudes izstādes “Zemenītes sniegā” atklāšana.

 

Čaka muzejs no klusas piemiņas vietas, memoriālā dzīvokļa, kas glabā izcilā latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka dzīves un daiļrades liecības, kļuvis par  tikšanās vietu dzejniekiem un māksliniekiem. Par to liecina ikgadējā Čaka balva, piesaistot plašu publikas interesi, kā arī literārie lasījumi un izstādes, aicinot rīdziniekus un viesus iepazīt māksliniekus, kas  savā daiļradē tuvi Čaka sensitīvajai pilsētas izjūtai. Martā Čaka muzejā noslēgusies Aivara Vilipsona izstāde, visu aprīli skatītāji muzejā varēs apskatīt gleznotājas un grāmatu ilustratores Marutas Raudes darbus.
 
Mākslinieces  audekli piedāvā krāsas un formas eksperimentus, kā uzsākot sarunu par jūtu pasaules smalkajām niansēm- par sapni un īstenību. Raudes darbi ir gleznieciski poēzijas piemēri trauslajā attiecību spēlē, krāsas un formas likumsakarību labirintā  kļūstot par simbolu. Māksliniece strādā jauktajā tehnikā, viņas tematiskajā izvēlē dominē cilvēku un dabas attiecības, kur realitāte nav pretnostatīta sapņu pasaulei, bet dzīva  ar eņģeļiem, elfām un demoniem, kas ir tepat blakus- ar mums un mūsos.
 
Maruta Raude gadus desmit pastkartēs  reproducē izcilus mākslas darbus. Tādas pasta atklātnes viņai jau ir deviņpadsmit. Kartiņu rakstīšana veido piesardzīgas un uzmanīgas attiecības starp rakstītājiem, saka māksliniece un turpina, Vasarās dzīvoju laukos un tur man pieder vesels kalns  ar meža zemenēm. Ne apēst, ne salasīt. Izdomāju darbu “Zemenītes sniegā” par šķietamo, par neiespējamām lietām. Mums visiem šobrīd visvairāk ir nepieciešams ticība. Ticība tam, ka sniegā var būt  zemenes, pūcei var  uzziedēt aste, sunīts un kaķīts var mīlēt viens otru, un viss, itin viss ir iespējams.

Maruta Raude regulāri piedalās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Lielbritānijā un Austrālijā. No tām nozīmīgākās ir The Plate Show Glazgovā un Millenium Platter Exhibition Sidnejā. Starptautisku mākslas kritiķu uzmanību izpelnījušies arī viņas apgleznotie šķīvji un tējkannas. Raudes darbi atrodas Dekoratīvās mākslas un Dizaina muzejā, Powerhouse muzejā Sidnejā / Austrālija, Mersinas jaunās mākslas muzeja kolekcijāTurcijā, privātkolekcijās Krievijā, Zviedrijā, Anglijā, Francijā, ASV un Honkongā.