2014. gada 18. septembrī plkst. 17:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Nozaru literatūras centra Sociālo un humanitāro zinātņu lasītavā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3, 2. stāvā) notiks izstādes “Bēgt un atgriezties: Pirmā pasaules kara pieredze” atklāšana un zinātniskie priekšlasījumi.

Izstādes atklāšana sasaucas ar Pirmā pasaules kara sākšanās simtgadi. Šis karš Latvijas tautas atmiņā saglabājies arī kā bēgļu laiks, kad savas mājas pameta ap 760 000 Latvijas teritorijas iedzīvotāju. Daļa no šiem cilvēkiem, galvenokārt kurzemnieki, rada patvērumu Vidzemē, taču liela daļa nonāca Krievijas teritorijā. Sākot ar 1917. gadu sākās bēgļu atgriešanās, kas turpinājās līdz pat 1920. gadu vidum, taču daļa bēgļu palika jaunizveidotajā Padomju Savienībā.

Izstāde pievērš uzmanību Pirmā pasaules kara bēgļu atgriešanās pieredzei – sākot ar līgumiem, kas radīja repatriācijas tiesisko pamatu, beidzot ar Latviešu Bēgļu Apgādāšanas Centrālkomitejas izdotiem padomiem, kas jāņem vērā, atgriežoties mājās, kurās tikmēr mainījusies gan valstiskā iekārta, gan sociālās normas. Izstādi papildina Nacionālās Mutvārdu vēstures krātuves atmiņu stāstu ieraksti, vēstules un interesentu iesūtītie materiāli.

Lai rosinātu tālāku tēmas pētniecību, LNB Nozaru literatūras centrs ir sagatavojis bibliotēkas krājuma izlasi, kas ļauj padziļināti iepazīt Pirmā pasaules kara un bēgļu gaitu atainojumu gan attiecīgā laika perioda iespieddarbos, gan arī jau vēlāk izdotajā zinātniskajā literatūrā, daiļliteratūrā, atmiņu stāstos, kā arī mākslas albumos un biogrāfijās.
 
Izstāde tiks atklāta ar zinātniskajiem priekšlasījumiem, ko sniegs Ēriks Jēkabsons (“Pirmais pasaules karš un Latvija: Militārais faktors un tā ietekme sabiedrībā”), Vitālijs Šalda (“Pirmā pasaules kara bēgļi no Latvijas teritorijas”) un Kaspars Zellis (“Pirmais pasaules karš Latvijas sociālajā atmiņā”).

Izstāde atklāj izstāžu ciklu “Emigrācijas viļņi no Latvijas teritorijas: simtgade”, kurā trīs gadu laikā tiks aplūkoti nozīmīgākie šī perioda emigrācijas viļņi no Latvijas teritorijas:
•    Pirmā pasaules kara bēgļu kustība;
•    Otrā pasaules kara bēgļi uz Rietumiem;
•    Mūsdienu emigrācija.

Izstāde apskatāma LNB darba laikā no 19. septembra līdz 16. novembrim.

 
Papildu informācija:
Maija Krūmiņa
Humanitāro un sociālo zinātņu lasītava
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: maija.krumina@lnb.lv
Tālr.: 26364345

 

 

***

Foto: Bēgļi barakās Rēzeknes karantīnā. Mārtiņa Lapiņa fotogrāfija no 1922. gadā Latvijas Bēgļu Re-evakuācijas izdotā albuma “Latvijas bēgļu atgriešanās”