Apkopojot pērngad paveikto, piedāvājam dažus interesantus faktus un skaitļus par Latgales Centrālās bibliotēkas un tās sešu filiāļu darbu 2014. gadā.

 

Bibliotēka un lietotāji: cik mūsu ir?
Salīdzinot ar 2013. gadu, lasītāju skaits Daugavpils publiskajās bibliotēkās ir audzis par 711. Tādējādi aizvadītā gada nogalē LCB un tās filiālēs bija 15 026 reģistrētu lietotāju. Patīkami, ka daugavpilieši novērtē bibliotēku darbu, un ceram, ka šī pozitīvā tendence turpināsies.

 

Bibliotēka visiem: kas mēs esam?
Visbiežāk Daugavpils bibliotēkas apmeklē bērni vecumā no 9 līdz 14 gadiem, jaunieši no 15 līdz 20 gadiem un pieaugušie no 20 līdz 30 gadiem. Arī seniori vecumā no 62 līdz 70 gadiem ir aktīvi bibliotēkas lietotāji. Visjaunākajam lasītājam, kuru bibliotēkā pierakstīja vecāki, ir 3 mēneši, bet visvecākajam – 93 gadi. Bibliotēka ir atvērta visiem!

 

Bibliotēka aicina: kādēļ mēs esam?
2014. gadā Latgales Centrālo bibliotēku un tās filiāles lietotāji apmeklēja 205 328 reizes. Cilvēki nāk palasīt avīzi vai žurnālu, apmainīt grāmatas un pasērfot internetā. Cits ienāk vienkārši aprunāties, cits nāk uz lietišķu vai draudzīgu tikšanos. Arī turpmāk aicinām tikšanās vietu nemainīt! Gaidām Jūs arī šogad.

 

Bibliotēka un grāmata: ko mēs lasām?
Aizvadītā gada laikā Daugavpils publisko bibliotēku krājums ir papildināts par vairāk nekā 9 tūkstošiem eksemplāru. Visvairāk lasītājus interesē daiļliteratūra latviešu un krievu valodā – pārsvarā tie ir romāni, kas palīdz īsināt laiku un spēj aizraut. Stabils ir arī pilsētas izglītības iestāžu audzēkņu, studentu un citu interesentu pieprasījums pēc nozaru literatūras. Vispopulārākās ir mākslas, valodniecības, literatūrzinātnes, vēstures un dabaszinātņu jomas. Izteikti liels pieprasījums bija pēc spāņu valodas mācību grāmatām.

 

Bibliotēka internetā: mūsu e-resursi
Latgales Centrālās bibliotēkas veidoto e-resursu vidū vispopulārākā ir bibliotēkas mājas lapa, kas sniedz aktuālu informāciju par bibliotēkas pakalpojumiem un pasākumiem. Otrajā vietā ierindojās multimediju resurss “Dziesmotā Latgale”, bet trešajā – LCB mājas lapa bērniem. Virtuāli bibliotēkas pakalpojumus lietotāji izmantoja 74 661 reizi.

 

Bibliotēka uzrunā: mēs sociālajos tīklos
Latgales Centrālās bibliotēkas jaunumiem var sekot arī sociālajos tīklos – Facebook, Twitter un Draugiem. Sociālo tīklu vietnē “Facebook.com” LCB jaunumiem seko lietotāji no dažādām valstīm, tai skaitā no Lietuvas, Lielbritānijas, Īrijas, Baltkrievijas, kā arī Grieķijas, Kanādas un pat Filipīnām. Gaidām jaunus sekotājus arī 2015. gadā!

 

Bibliotēka un mācības: bibliotekāro stundu un kursu piedāvājums
2014. gadā Daugavpils bibliotēkās tika novadītas vairāk nekā 100 bibliotekārās stundas, kuru laikā bērnu grupas tiek iepazīstinātas ar dažādu autoru daiļradi, bibliotēkas lietošanas noteikumiem, uzziņu literatūras krājumu, bibliotēkas e-katalogu un datubāzēm. Piedāvātās bibliotekārās stundas gada laikā apmeklēja 2322 lietotāji. Daugavpils senioriem tika piedāvāti bezmaksas kursi datorpratības pamatu apguvei latviešu un krievu valodā. Aizvadītā gada laikā šo iespēju izmantoja 80 seniori. Turklāt 28 seniori bez maksas apguva arī angļu valodas pamatus ASV informācijas centra piedāvātajos kursos.

 

Bibliotēka un notikums: interesantākie pasākumi
2014. gada laikā Latgales Centrālajā bibliotēkā notika 15 mākslinieku, fotogrāfu un grafiķu darbu izstādes. Pasākumu spektru papildināja interesantas tikšanās ar literātiem, pētniekiem un pedagogiem, kā arī Bibliotēku nedēļas, E-prasmju nedēļas, Karjeras nedēļas un Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļas pasākumi.
Bērnu un jauniešu vidū popularitāti guva ikgadējā lasītveicināšanas akcija “Skaistā vasara bibliotēkā”, kurā iesaistījās 244 dalībnieki. Bērni ar lielu interesi piedalījās radošajās darbnīcās, literārajās stundās, spēļu un mīklu minēšanas turnīros, erudīcijas konkursos un literārajos ceļojumos.
2014. gada decembrī visās publiskajās bibliotēkās tika aizsākta jauna tradīcija – akcija “Adventes lasījumi”. Četru nedēļu laikā bibliotekāri devās pie lasītājiem, kas dažādu iemeslu dēļ paši nevar atnākt uz bibliotēku, un piedāvāja klausīties skaļā priekšālasīšanā. Bibliotekāri apmeklēja bērnu sociālās aprūpes centru “Kalkūni”, bērnunamu-patversmi “Priedīte”, Daugavpils pensionāru sociālās apkalpošanas teritoriālo centru, Neredzīgo biedrību u. c. Iegūtās pozitīvās atsauksmes nostiprināja pārliecību, ka šī akcija jāturpina arī nākamajā gadā.

 

Bibliotēkas rekords: aktīvākais lasītājs
Gada laikā viens no čaklākajiem lietotājiem ir paspējis izņemt lasīšanai 437 grāmatas! Kā jūs domājat, vai gada laikā ir iespējams izlasīt tik daudz grāmatu? Varbūt lasīšanas procesā bija iesaistīta visa ģimene?

 

Bibliotēka pateicas saviem lietotājiem un sadarbības partneriem. Gaidām mūsu uzticamos lasītājus arī 2015. gadā un aicinām arī jaunus interesentus pievienoties bibliotēkas lietotāju saimei. Lasīt ir stilīgi! Nāc un kļūsti par lasītāju!