Igaunijas mediji ziņo, ka Lihtenšteinas uzņēmējs Pēters Kaizers atlaidis Savisāram piešķirto 173 000 eiro kredītu, žurnālistiem norādot, ka šāds solis uzskatāms par dāvanu Tallinas mēram.

Savukārt Savisāra advokāts Olivers Nēss paziņojis, ka Kaizera kredīts ir slēgts, jo to pārņēmusi kompānija, kas izdevusi Savisāra sarakstītās grāmatas. Kredīta summa segta no Savisāra grāmatu autoratlīdzības, līdz ar to tā nav dāvana, uzstāja advokāts.

Tikmēr Igaunijas žurnālistu aptaujātie rakstnieki un grāmatu izdevēji skaidro, ka autoratlīdzība 170 000 eiro apmērā Centra partijas līderi un Tallinas mēru padarītu par vispelnošāko rakstnieku Igaunijas vēsturē.

Lai saņemtu tik lielu autoratlīdzību, vajadzētu pārdot 100 000 Savisāra grāmatas eksemplāru, uzskata izdevniecības “Tanapaev” redaktors Tauno Vahters.

“Ņemot vērā medijos pieejamo informāciju, vienkārši aprēķini liecina, ka tik lielai autoratlīdzības summai būtu jāpārdod 100 000 grāmatas eksemplāru. Mūsdienās grāmatu metiens parasti ir 1000 eksemplāri,” skaidro Vahters.

Viņš piebilst, ka lielākie grāmatu metieni Igaunijā bijuši 30 000–40 000 eksemplāru.

Savisāra advokāts apgalvo, ka darījums attiecas ne tikai uz Savisāra jaunāko grāmatu, bet kopumā piecām grāmatām, no kurām daļa vēl nav izdota. Šīs grāmatas būs pieejamas trīs valodās un trīs valstīs.

Savisāra jaunākās grāmatas “The Truth About Estonia” (“Patiesība par Igauniju”) izdevējs “OU Midfield” atklāj, ka grāmata pārdota 5000 eksemplāros.

Rakstnieku savienības vadītājs Karls Martins Sinijervs skaidro, ka rakstnieki par grāmatas izdošanu parasti saņem autoratlīdzību aptuveni mēnešalgas apmērā.

Viņš nespēj atcerēties gadījumu, kad kāds rakstnieks autoratlīdzībā būtu saņēmis vairāk nekā 3000 eiro (2108 latu).

Igaunijas politisko partiju finansējuma uzraudzības komitejas vadītājs Ardo Ojasalu Savisāra kredīta dzēšanu nodēvējis par sava amata ietekmes izmantošanu personīgo interešu labā.

Tomēr Ojasalu atzīst, ka šis gadījums neatrodas viņa vadītās komitejas jurisdikcijā un Savisāra kredīta lieta jāizvērtē parlamenta pretkorupcijas komitejai.