2015. gada 31. martā plkst.16.00 daiļliteratūras cienītāji tiek aicināti uz franču rakstniecei Fransuāzai Sagānai veltītu grāmatu lasīšanas pēcpusdienu. Pasākums notiks Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Rīgā, Brīvības ielā 49/53, 7. stāvā).

Fransuāza Sagāna (1935-2004) ir ievērojama 20. gadsimta.franču dramaturģe, kinoscenāriju autore un romāniste.

“Mazais mīļais briesmonītis” – tā Sagānu savulaik nosauca viens no izcilākajiem Franču rakstniekiem Fransuā Moriaks. Sagānas īstais vārds ir Fransuāza Kvoreza, bet pseidonīms iegūts no Marsela Prusta Parīzes princeses – Sagānas. 1953. gadā Fransuāza Sagāna uzraksta stāstu “Esiet sveicinātas skumjas” (Bonjour Tristesse), kurš ātri iegūst atzinību un apbrīnu visā pasaulē. Tas tulkots 22 valodās, pēc tā uzņemta arī filma.

Populāri ir arī citi rakstnieces romāni – „Pasmaidot…, „Pēc mēneša, pēc gada” „Vai jūs mīlat Brāmsu?”, „Brīnišķīgie mākoņi”, „Akordi”, „Smeldze”, „Nesaklātā gulta” u.c. Sagānas darbu pamatā ir pārliecinošs romantiskās mīlestības un seksualitātes tēlojums un psiholoģiski precīzs dažāda vecuma ļaužu savstarpējo attiecību apraksts (http://gramatuklubs.blogspot.com/2010/08/atskats-uz-fsaganas-romanu-nesaklata.html ).

Cikls „Uzmanības lokā – autors” turpina aizvadītā gada lasīšanas cikla „Gandrīz ideāla grāmata” tradīcijas – literārās pēcpusdienas notiek katra mēneša pēdējā otrdienā plkst. 16.00. Pagājušajā mēnesī dzirdējām ar intriģējošiem biogrāfijas faktiem un plašu informāciju par rakstnieces daiļradi bagātu priekšlasījumu par Airisu Mērdoku. Turpmāk uzmanības lokā būs tādas rakstnieces kā Anna Gavalda, Dafne di Morjē, Kolīna Makkalova, Virdžīnija Vulfa, Zuzanna Kubelka, Ursula Krēbere Le Gvina un citas autores.
 
„Atšķirībā no pagājušā gada uzmanības centrā būs spilgtākās 20. gadsimta rakstnieces sievietes un viņu darbi. Stāstīsim par rakstnieču personīgo dzīvi, izglītību un daiļradi. Tā kā šogad vairs neaprobežosimies ar vienu – „gandrīz ideālu” darbu, saruna raisīsies par rakstnieces devumu kopveselumā. Stāstījumu papildinās darbu fragmentu lasījumi, kritiķu vērtējumi, informācija par darbu ekranizācijām vai teātra uzvedumiem un dažādi citi interesanti fakti,” stāsta cikla idejas autore un vadītāja RCB Pieaugušo literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre Renāte Krūma.

Kontaktinformācija: 67037124

 
Informāciju sagatavoja:
Daina Ģeibaka
Rīgas Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr.: 67037443; 26102462