Visu Latvijas Europe Direct informācijas centru (EDIC) pārstāvji un turpat 400 dalībnieku no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm piedalījās “Europe Direct” tīkla kopsapulcē, kas 18. un 19. martā notika Briselē, Briseles auto muzejā. Muzejs par pasākuma norises vietu bija izvēlēts gan tāpēc, ka spēj uzņemt tik daudz dalībnieku, gan tāpēc, ka auto, kas atrodas muzejā, it kā simbolizē Eiropas Savienību. Tie ir tikpat dažādi kā ES dalībvalstis, tiem ir ar atšķirīgi ātrumi, daži ir vieglāk vadāmi, daži – grūtāk.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja Eiropas Komisijas (EK) un Eiropas Parlamenta (EP) amatpersonas, atgādinot, ka EDIC ir starpnieki starp lielajiem politiķiem Briselē un vietējiem iedzīvotājiem. Kopsapulcē tika apspriestas “Europe Direct” vadlīnijas jaunajam darbības periodam no 2013.-2017. gadam, kā arī citas tēmas – gan Eiropas vērtības, gan nepieciešamība atjaunot iedzīvotāju uzticību ES, gan iedzīvotāju aktivitātes veicināšana. 

Diskusijā “ES nākotne pašreizējās krīzes kontekstā” Vācijas pārstāve Eiropas Padomē uzsvēra, ka problēmas Eiropā ir samilzušas un nedrīkst izlikties, ka to nav, bet Eiropas Savienība kopā ir spēks un krīzē nonākušās dalībvalstis netiks atstātas vienas.

Otrajā kopsapulces dienā dalībniekiem bija iespēja ne tikai klausīties, bet arī pašiem piedalīties diskusijās par vairākām tēmām, piemērām – EDIC iespējas un izaicinājumi, veicinot iedzīvotāju dalību ES jautājumu risināšana; iedzīvotāju aktivitātes veicināšana EP vēlēšanām.

Dalība “Europe Direct” tīkla kopsapulcē deva iespēju ne tikai klātienē uzklausīt EK un EP amatpersonas, bet arī satikt citu valstu EDIC pārstāvjus un dibināt kontaktus, brīvā gaisotnē apmainīties ar idejām.

Europe Direct informācijas centra Ventspils darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas Pārstāvniecības Latvijā.