2014. gada 23. septembrī plkst.19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) notiks britu komponista, pianista un mākslinieka Džeimsa Klārka (James Clarke) mūzikas koncerts, klātesot pašam autoram. Koncerts notiks pasākumu ciklā, kas veltīts Eiropas kultūras galvaspilsētas “Rīga 2014″ ietvaros notiekošajām izcilā mākslinieka Marka Rotko 111. dzimšanas dienas svinībām.

Koncertā īpaši šim notikumam veidotais kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā atskaņos Džeimsa Klārka opusu “Untitled no.1”, kas pirmatskaņots Vīnes Klangforum 2007.gadā un kam ir visciešākā sasaiste ar Marka Rotko daiļradi. Savukārt unikālu pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos tieši šim notikumam komponētais skaņdarbs “2014-N”. Raksturojot koncerta programmu, komponists uzsver: “Es izvēlos ļaut mūzikai pašai par sevi runāt un izvairos lietot aprakstošas kategorijas (arī nosaukumos).” Pirms koncerta paredzēti arī paša komponista ievadvārdi.

Džeimss Klārks (1957) dzimis Londonā, kompozīciju studējis Sauthemptonas universitātē (Southampton University) un City University London, kā arī Helsinkos pie somu komponista Usko Merilainena (Usko Meriläinen). Kā viesprofesors strādājis vairākās valstīs, tostarp Azerbaidžānā, Krievijā, Zviedrijā, Somijā, Vācijā u.c. Džeimsa Klārka darbi piedzīvojuši atskaņojumus gan daudzās valstīs Eiropas, gan tālu aiz tās robežām. Džeimss Klārks ir ne tikai komponists, bet arī gleznotājs, tāpēc savā mūzikā īpaši atspoguļo šo it kā dažādo izteiksmes veidu mijiedarbību vai pretnostatījumu. Plašāka informācija par Džeimsu Klārku: http://jamesclarke.org/

Ieeja uz koncertu 23. septembrī LNB Ziedoņa zālē ir ar bezmaksas ielūgumiem, kuri pieejami no 19. septembra LNB reģistratūrā darba dienās no plkst. 9.00 līdz 20.00 un brīvdienās no 10.00 līdz 17.00, kā arī koncerta dienā. 23. septembra konferencei “Abstraktais ekspresionisms – Emociju valoda” reģistrētie dalībnieki bezmaksas ielūgumus saņems konferences reģistratūrā.

Papildu informācija:
Inga Goldberga
inga.goldberga@daugavpils.lv
Tālr.: 65430273; 29455008

Liene Jakovļeva
liene.jakovleva@gmail.com
Tālr.: 26322111