Plkst. 18.00 – 01.00 muzeja Kamīnzālē būs skatāma Vitālija Vinogradova veidotā dzejas un mūzikas pasākumu cikla “Iededz” video reportāža.

Video stāsts ir neliels ieskats pasākumos, kuros vārdu tika mēģināts izcelt ar mūzikas un vizuālās mākslas instalāciju palīdzību. Šajās tikšanās reizēs piedalījušies dzejnieki Ronalds Briedis, Ērika Bērziņa, Luīze Lismane, Henriks Eliass Zēgners, Eduards Plankājs, Pēteris Draguns, Rūta Mežavilka, Jānis Tomašs, Andris Zeibots, Jānis Vādons, Santa Purena, kā arī mūziķi Julians Bāliņš, Edmunds Frīdvalds, grupa “Nē”, mākslas akadēmijas studente Ella Mežule, fotogrāfi Vitālijs Vinogradovs, Vadims Kušneruks un Lolita Kalniņa.
Pasākumu cikls vēl nav noslēdzies – pēdējā tikšanās “Burvju paklājs” paredzēta novembrī. Tajā piedalīsies ielu muzikants un dzejnieks Harijs Vagrants, kā arī Dzintars Briedis, Mākslas akadēmijas studente Vika Eksta kopā ar buto deju grupu “Idea gnosis”, dzejnieks Raivis Kapilinskis un citi dzejnieki, mūziķi un mākslinieki.

Plkst. 19.00 sāksies audio vizuāls dzejas pasākums “Nakts. Nenoteikts mirdzums”, kurā ar dzejas lasījumiem uzstāsies Literārās akadēmijas Jāņa Rokpeļņa vadītās dzejas meistardarbnīcas jaunie autori.

“Cafe Spleen jeb Augusts 1914” – armijas telts Akuratera muzeja dārzā – kļūs par vietu, kur satikties 1914. gadam ar 2014. gadu, šodienas jaunie dzejnieki it kā satiksies ar jaunajiem dzejniekiem no Pirmā pasaules kara laika un paudīs savus pārdzīvojumus par sāpīgajām kara un nāves tēmām, kas skar mūs arī šodien. Tie būs īpaši šim pasākumam sacerēti teksti. Lasījumus atklās dzejnieks Jānis Rokpelnis, lasījumu pirmajā daļā uzstāsies meistardarbnīcas dalībnieki Sintija Kampāne, Kristiāna Kārkliņa, Vija Birkova un Krišjānis Purens. Pēc neliela pārtraukuma ar lasījumiem uzstāsies Kristīne Barbare, Anna Belkovska, Baiba Kauliņa, Ance Kristāla, Ilze Ozola un Dita Vīksna.

Dzejas muzikālo fonu veidos mūziķi Edmunds Frīdvalds un Andželika Frīdvalde dark ambient un glitch music žanros, telts gaismas objektus veidos tēlniece Anna Rasmus, tādējādi papildinot scenogrāfa Some1 veidoto telpas dizainu.

Tūlīt pēc dzejas lasījumiem gaismas instalāciju izstādi atklās Mākslas akadēmijas studente Vika Eksta kopā ar buto dejas grupu “Idea gnosis”, prezentējot dejas performanci ar video elementiem “Cafe Spleen”.

Plkst. 21.00 – 22.00 notiks dzejas un mūzikas pasākumu cikla “Iededz” gaismas instalāciju izstādes atklāšana.

Muzeja dārzā varēs aplūkot gaismas objektus un video projekcijas, kas tika veidotas cikla “Iededz” pasākumiem. Izstādi “Cafe Spleen” teltī ievadīs Vika Eksta ar buto dejas grupu “Idea gnosis”, turpinās tēlniece Anna Rasmus. Muzeja dārzā par saviem darbiem stāstīs Mākslas akadēmijas studente Ella Mežule un fotogrāfs un kinematogrāfs Vitālijs Vinogradovs.

Ieeja bez maksas.

Pasākumu “Baltā nakts” atbalsta Rīgas dome un Certes.lv

 

 

1914

akmeņi kliedz sāļu akas izžuvušas čīkst un asins pankokus cep zeme
gaiss dvako pēc sinepēm un sēra
oma dārzā tranšejas un kapus rok
šonakt viņa gulēšot te
brūns valganums savilcies viņai starp vārdiem
te ir Manas mājas

Ance Kristāla, 2014