2015. gada 24. martā plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 11. stāvā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) notiks LNB Nozaru literatūras centra un Latvijas Antropologu biedrības akadēmisko lasījumu cikla “Stāsti par cilvēku” otrā lekcija. Stāstījumu cikla mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar Latvijā un ārzemēs veiktajiem antropoloģiskajiem pētījumiem un veicināt starpdisciplināru sadarbību dažādu nozaru pārstāvju vidū. Ieeja bez maksas.

Cikla otrajā sarunā ar lasījumu “Piesavinājums, pielāgošanās, imperiālā nostalģija un (tumšādainie) Āfrikas “citi”: Janeka Simona darbu etnogrāfiska kritika” uzstāsies Latvijas Universitātes docente un Vašingtonas Universitātes antropoloģijas doktora grāda ieguvēja Lorena Monseina Roudza (Lauren Monsein Rhodes).

Poļu mākslinieks Janeks Simons sevi dēvē par “sociologu, radikālo tūristu un mākslas tūristu”, kurš šobrīd pētnieciski pievēršas koloniālajai nostalģijai, poļu identitātei un Āfrikas vietai (austrum-)eiropiešu iztēlēs. Divi no viņa pēdējiem darbiem (“Janek was Here” un “Ashes and Diamonds”) šobrīd apskatāmi arī kim? Laikmetīgā mākslas centra izstādē “Sabiedrība darbībā”. Arī kultūras antropoloģijā šīs tēmas ir svarīgas, it īpaši vēsturiskā koloniālisma attiecību kontekstā. Tās bieži ir radījušas vainas sajūtu antropologu vidū un veicinājušas apzināšanos, kā jomas speciālisti ietekmē pētāmās sabiedrības un kultūras. Šī lasījuma laikā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem: Kā pielietot etnogrāfisko kritiku veicot mākslas kritiku? Kāda loma ir (tumšādainajiem) Āfrikas “citiem” dažādos etnogrāfijas aprakstos un mākslas izstādēs?

Lektore aicina klausītājus apmeklēt minēto kim? Laikmetīgā mākslas centra izstādi pirms lekcijas!

Pēdējās desmitgadēs antropoloģija Latvijā ir būtiski attīstījusies gan kā akadēmiska disciplīna, piedāvājot dažādas studiju programmas, gan arī guvusi sabiedrības ievērību. Vietējie nozares pētnieki ir pievērsušies dažādiem jautājumiem, sākot ar Latvijas lauku iedzīvotāju attīstības stratēģijām un kultūrvides pārmaiņām (pētījums “Savs kaktiņš, savs stūrītis zemes”), līdz pat mobilo telefonu lietojuma sociālajiem aspektiem (pētījums “Tālruņa sociālā dzīve”).

Pasākums notiks angļu valodā, nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināts tulkojums.

Pasākuma dalībniekiem lūgums ierasties laicīgi (plkst.17:45) un pulcēties LNB 1. stāvā pie reģistratūras (ieeja no Valguma ielas).

Būtiski! Saistībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē lūgums ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu.

 

 
Papildu informācija:
Inga Vovčenko
Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tālr.: 67284323
E-pasts: inga.vovcenko@lnb.lv