2018. gada 30. novembrī plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā (Rīgā, Baznīcas ielā 30) notiks rakstnieces Andras Manfeldes vizuāls dzejas un prozas lasījums, kas tiks strukturēts kā virtuāls ceļojums pa vietām, kas autori iedvesmojušas jaunradei.

 
Andra Manfelde (1973) dzimusi Kuldīgā, publicēties periodikā sāka 2002. gadā, debijas krājums “Tranšejas dievi rok” iznācis 2005. gadā, šajā gadā izdots arī pirmais romāns “Adata”, kas gūst plašu sabiedrības ievērību: 2007. gadā kopā ar Zigmāru Liepiņu pārveidots mūziklā Latvijas Nacionālajā teātrī, bet 2012. gadā romāns tiek pārizdots papildinātā versijā. 2008. gadā izdots krājums “Betona svētnīcas”, 2017. gadā iznācis romāns “Virsnieku sievas”, kas ir daļa no “Mēs. Latvija, XX gadsimts” vēsturisko romānu sērijas, 2018. gadā nominēts Latvijas Literatūras gada balvai.


Autores grāmata bērniem “Kurš no mums lidos?” (2017) saņēma Latvijas Literatūras gada balvu kā labākā bērnu grāmata. Kopā izdotas vienpadsmit Andras Manfeldes grāmatas – dzeja, romāni, stāsti, autobiogrāfiska proza, grāmatas bērniem. Saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu, Annas Dagdas balvu, Ojāra Vācieša prēmiju, Egona Līva piemiņas balvu un citus apbalvojumus.


“Karostā es iemīlējos ļoti sen. Īstenībā Karosta sākās ar šoku. Tas varētu būt kāds ’95 gads, kad es, izkāpusi no mikriņa, sajutos kā uz citas planētas, jo aiz satrupušām hruščovenēm slējās milzīgi katedrāles kupoli, tolaik (tikko Latviju bija atstājusi padomju armija) – nokrāsoti dzeltenā krāsā,” autore stāsta par Liepājas un Karostas nozīmi savā dzīvē un darbos. “Jūra bija ļoti tuvu, smaržoja pēc augusta jūras zālēm, un es nolēmu – “izaugšu” un noteikti atgriezīšos. Pēc daudziem gadiem tā arī notika.


Otrais dzejoļu krājums “Betona svētnīcas” ir radies, iedvesmojoties no Karostas daudzstāvenēm, un arī 3 dzejoļi par jūru un fortiem ir krājumā. Pavisam uz Karostu es pārcēlos tieši pirms 7 gadiem. Tāpēc, ka plašs, skaists, vēsturisks, gan cariskais, gan padomju mantojums sadzīvo blakus. Šobrīd man ir 3 Karostas grāmatas.


Dzejoļu krājums “Ziemeļu tirgus”, grāmata bērniem – “Kurš no mums lidos?” un pati galvenā, gruntīgākā un Karostai raksturīgākā – romāns “Virsnieku sievas.”


Galvenais iemesls, kāpēc es dodos prom, ir tik dzelteni triviāls, ka kauns teikt. Varbūt pateikšu autorvakarā (sveiciens “Privātās dzīves” žurnālistiem!). Ir pienācis laiks manas dzīves kupolus no dzelteniem pārvērst zeltā.


Otrs iemesls ir atziņa par atslēgvārdiem. Karš un tikai tad – osta. Laiks, ko es Karostā pavadīju, drīzāk līdzinās karam. Es ceru uz kaut kādu harmoniju, vismaz pamieru kādā romantiski latviskā mājā pie ūdens.”


Autorvakarā Andra Manfelde plāno nolasīt visus sev tīkamākos Karostas tekstus no “Virsnieku sievām” un “Ziemeļu tirgus” krājuma.

Vairāk informācijas: elvira.bloma@memorialiemuzeji.lv, +371 67272643; +371 26912310.


Raiņa un Aspazijas mājas rīkots publisks pasākums. Foto un video materiāli tiks publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.


Informāciju izplata:

Kaspars Zalāns

Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciālists

Mob. tālr. 29486114

Stabu ielā 18, Rīga, LV-1011

www.memorialiemuzeji.lv