UNESCO Pasaules grāmatu galvaspilsētas iniciatīva piedāvā lielisku veidu, kā izcelt grāmatu un lasīšanas spēku, lai atbalstītu ilgtspējīgu attīstību vietējā līmenī. Jau gandrīz ceturtdaļu gadsimta pilsētas un mazpilsētas no visas pasaules ir ieguvušas šo titulu, demonstrējot savu darbu, lai veicinātu radošumu, nodrošinātu piekļuvi un radītu paliekošas pārmaiņas  iedzīvotāju dzīvē,” raksta IFLA.

Riodežaneiro piedāvājumā tika uzsvērts, ka liela uzmanība tiks pievērsta bibliotēku izmantošanai, īpašu uzmanību veltot jauniešiem un tehnoloģijām. Apvienojot publisko bibliotēku darbu ar lielākajām mantojuma kolekcijām un pētniecības centriem, Riodežaneiro piedāvās plašu bibliotēku krājuma un zināšanu klāstu.

Šobrīd UNESCO Pasaules grāmatu galvaspilsēta ir Akra, pilsēta Ganas dienvidos, Atlantijas okeāna krastā. 2024. gada aprīlī tituls tiks nodots Strasbūrai Francijā. 2025. gada aprīlī par 25. UNESCO Pasaules grāmatu galvaspilsētu kļūs Riodežainero.

2023. gada aprīlī tika lemts par UNESCO Pasaules grāmatu galvaspilsētu tīkla veidošanu, lai veicinātu pēctecību, iepriekšējo dalībnieku pieredzes nodošanu nākamajiem, kā arī sadarbotos savā starpā.

 

Informāciju no IFLA un UNESCO materiāliem sagatavoja:
Anna Iltnere
Bibliotēku attīstības centra tīmekļa resursu redaktore
Latvijas Nacionālā bibliotēka | Attīstības departaments
+371 67716043 | anna.iltnere@lnb.lv | www.lnb.lv