Jāņa Baltvilka balvu viņi saņem par Ložiņska literāro pasaku krājumu “Būtnes bēg”, kas latviešu valodā iznācis izdevniecībā “Liels un mazs”. Balva tiks pasniegta 24. jūlijā, dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā.

 

Žūrijas verdiktā uzsvērts, ka īpaši nozīmīgs ir Mikolaja Ložiņska pasaku ētiski jūtīgais pasaules redzējums, attiecību trauslums un sirsnīgums, kas neuzbāzīgi un smalki stāsta bērnam par katra indivīda unikalitāti, par brīvības un stabilitātes nepieciešamību. Ingmāra Balode saņem balvu par augstā profesionālā līmenī veiktu tulkojumu no poļu valodas, iedzīvinot neparasto būtņu – pasaku varoņu izpausmes latviešu valodā.

 

Katrā no piecām krājuma pasakām ir savs galvenais varonis ar aizraujošu, bet brīžiem ļoti skumju bēgšanas un izglābšanās stāstu. Ložiņskis klauvē pie lasītāja līdzjūtības un mīlestības durtiņām, bet vienlaikus viņa pasakās jūtama cieņa pret bērna intelektu, rakstnieks spēj gudri parādīt tradicionālo vērtību klātbūtni modernajā pasaulē. Šajos stāstos pats galvenais ir attiecības – starp visām dzīvajām būtnēm un īpaši starp bērniem un pieaugušajiem.

Poļu valodā Mikolaja Ložiņska grāmata ar nosaukumu “Pasakas Idai” (“Bajki dla Idy“) iznāca 2008. gadā. Tā saņēmusi atzinību Polijas nacionālajā grāmatu konkursā Książka Roku (2008) un IBBY Polijas nodaļas balvu Nagroda DONGA (2008). Poļu mākslinieces Evas Ščasnī (Ewa Stiasnyhttp://www.znak.com.pl/osoba,nazwa,1825,nazwisko,Ewa Stiasny) izteiksmīgās ilustrācijas izmantotas arī latviešu izdevumā, bet dažas veidotas no jauna īpaši šim izdevumam.

Iepriekš Starptautisko Baltvilka balvu jau saņēmuši igauņu rakstnieki Aidi Vallika un Andruss Kivirehks, lietuviešu ilustrators un rakstnieks Ķestutis Kasparavičs, tulkotāji Maima Grīnberga, Mudīte Treimane, Indra Brūvere un Guntars Godiņš.

Zināmi Jāņa Baltvilka balvas nominanti – latviešu rakstnieki un mākslinieki
Izvērtējot no 2011. gada jūnija līdz 2012. gada jūnijam Latvijā iznākušās bērnu grāmatas, žūrija nosaukusi arī Baltvilka balvas nominantus rakstniecībā un mākslā.

 

Uz Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā pretendē:

  • Māra Zālīte par grāmatu “Tango un Tūtiņa ciemos” (liels un mazs, 2011),
  • Inese Zandere par dzejoļu krājumiem “Dieguburti” (liels un mazs, 2011) un “Izdomā sev auto!” (liels un mazs, 2011), kā arī grāmatu “Kā Lupatiņi mainījās” (liels un mazs, 2011),
  • Māris Rungulis par grāmatu “Nekrietnais Alfrēds” (liels un mazs, 2012),
  • Māra Cielēna par grāmatu “Lidojums” (Lietusdārzs, 2011),
  • Valdis Rūmnieks par grāmatu “Murjāņu kurmītis un viņa draugi” (Zvaigzne ABC, 2011),
  • Anna Strautniece par grāmatu “Labu labais, kreisi kreisais” (Alis, 2011).

 

Uz Jāņa Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē:

  • Gundega Muzikante par ilustrācijām V. Rūmnieka grāmatai “Murjāņu kurmītis un viņa draugi” (Zvaigzne ABC, 2011) un M.Cielēnas grāmatai “Lidojums” (Lietusdārzs, 2011),
  • Reinis Pētersons par ilustrācijām Ulfa Starka grāmatai “Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es”, (liels un mazs, 2011), I.Zanderes grāmatai “Kā Lupatiņi mainījās” (liels un mazs, 2011) un M.Runguļa grāmatai “Nekrietnais Alfrēds”, (liels un mazs, 2012),
  • Ūna Laukmane par ilustrācijām I.Zanderes grāmatai “Dieguburti”, (liels un mazs, 2011),
  • Elīna Milta par ilustrācijām Gintas Narnickas un Ligijas Zariņas grāmatai “Ceļojuma dienasgrāmata”, (Mantika, 2011).

 

Šogad LBJLP prezidentes, Latvijas universitātes profesores Ilzes Stikānes vadītajā Baltvilka balvas žūrijā strādāja arī literatūras zinātnieks, žurnāla “Latvju teksti” kritikas nodaļas redaktors Jānis Ozoliņš, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs, profesors Guntars Sietiņš, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa un mūziķis, 2 bērnu tēvs Juris Kaukulis.

 

Laureāti tiks apbalvoti 24. jūlijā, kad, pieminot latviešu bērnu literatūras klasiķa dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu, notiks balvas pasniegšanas ceremonija.

 

24. jūlijā notiks arī ikgadējie bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalīsies gan Baltvilka balvas 2012. gada starptautiskie laureāti Mikolajs Ložiņskis un Ingmāra Balode, gan latviešu autori un tulkotāji, kas lasīs savus jaunākos darbus.

 

Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un ar to saistīto pasākumu norisi finansiāli un organizatoriski atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, SIA Baltimar VT, Polijas Republikas vēstniecība Latvijā, Dylan Distribution, Starptautiskā Ventspils rakstnieku un tulkotāju māja, Jaunais Rīgas teātris. Informatīvie atbalstītāji: nacionālā ziņu aģentūra LETA, laikraksts Diena, portāls DELFI, žurnāls Mans Mazais, nedēļas žurnāls IR.

 

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.