Tikai Smiltenes pagastā, kur nav novada domei piederošas bibliotēkas, šo lasāmvielu piedāvā pašvaldības pakalpojumu centrā Kalnamuižā 2.

Piesakās pirmie lasītāji

 

Tur jau reģistrēti 10 lasītāji, kuru vidū ir arī Smiltenes pagasta iedzīvotāja Inguna Ziediņa. Sieviete ir nodarbināta algotajos pagaidu sabiedriskos darbos un, iegriežoties pagasta pārvaldē, nejauši uzzinājusi par jaunajām grāmatām.

 

“Ļoti labs piedāvājums, jo uz bibliotēku nesanāk bieži aiziet,” priecājas I. Ziediņa. Veikalā  grāmatas to dārdzības dēļ sieviete pērk tikai tad, ja ir cenu atlaides.

 

Biedrība “Smiltenei un Latvijai” pērnā gada nogalē  īstenojusi vērienīgu projektu “Ceļojošās grāmatu kopas Smiltenes novada lauku iedzīvotājiem”, veiksmīgi piedaloties biedrības “Abulas lauku partnerība” izsludinātajā konkursā. Projekta kopējās izmaksas ir gandrīz pieci tūkstoši latu, ko pārsvarā sedz Eiropas Savienības Eiropas lauksaimniecības fonds lauku attīstībai. Līdzfinansējumu 10 procentu apmērā piešķīrusi Smiltenes novada dome.

 

“Smiltenei un Latvijai” pavisam iegādājusies 960 grāmatas, kas sadalītas 11 kopās un nosūtītas uz visām Smiltenes novada pagastu bibliotēkām. Piecos gados šīs kopas, kurās  ir atšķirīgas grāmatas, ceļos no viena pagasta uz citu,  katrā vietā uzkavējoties pusgadu.

 

Smiltenes pagasta pakalpojumu centrā izliktajā grāmatu kopā ir gandrīz 100 dažādu izdevumu: latviešu un tulkotā daiļliteratūra bērniem un pieaugušajiem, nozaru literatūra, piemēram, grāmatas par vistkopību un kazkopību, adīšanu, ezotēriku, vārdnīcas un citas grāmatas. Tās bez maksas var saņemt lasīšanai mājās uz konkrētu termiņu.

Paņem “Pirmo vīru Romā”

 

Cilvēki ir priecīgi, jo daudziem nepietiek naudas, lai iegādātos jaunāko literatūru, atzīst Smiltenes pagasta  pakalpojumu centra sekretāre Vinete Brunovska. Viņa brīvprātīgi uzņēmusies atbildību par ceļojošo grāmatu kopu Smiltenes pagastā.

 

“Biedrības “Smiltenei un Latvijai” pārstāves Zaigas Krūmiņas ideja par šādām ceļojošām grāmatu kopām faktiski ir inovācija. Tāds projekts cilvēkiem ir ļoti vajadzīgs, jo lasīt grib daudzi,” piebilst V. Brunovska.

 

Arī uz Smiltenes pagasta pakalpojumu centru, tāpat kā uz pagastu bibliotēkām, pēc biedrības “Smiltenei un Latvijai” iegādātajām grāmatām var nākt ikviens Smiltenes novada iedzīvotājs. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments, kas vajadzīgs jauna lasītāja reģistrācijai. V. Brunovska grāmatas izniegs katru darba dienu no pulksten 8.00 līdz 12.00, izņemot ceturtdienas.

 

Lasītāju vidū ir arī apvienotās Brantu un Smiltenes pagastu pārvaldes vadītāja Mārīte Treijere. Viņa izvēlējusies ļoti biezu grāmatu “Pirmais vīrs Romā”. Tas ir rakstnieces Kolīnas Makkalovas pirmais romāns, kas aizsāk “Romas valdnieku” septiņu grāmatu sēriju.

 

“Te ir dārgas, labas grāmatas, ko interesanti lasīt,” ceļojošās grāmatu kopas piedāvājumu uzteic M. Treijere.