Katrai Raiņa un Aspazijas memoriālā muzeja ekspozīciju vietai, kas tiek atjaunota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansēta projekta ietvaros – Raiņa un Aspazijas vasarnīcai J.Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā, Raiņa un Aspazijas mājai Baznīcas ielā 30, Rīgā, kā arī Raiņa muzejam “Tadenava” Dunavas pagastā, Jēkabpils novadā, tiks izstrādāts mākslinieciski augstvērtīgs ekspozīcijas un publiski pieejamo telpu iekārtošanas projekts.

Dzejnieka bērnības muzejā – Raiņa muzejā “Tadenava” apmeklētājiem būs pieejama jauna pastāvīgā ekspozīcija “Ciemos pie Žaniņa”. Muzejs tiks veidots kā Bērnības muzejs, respektējot bērna zinātkāri un vēlmi visam pieskarties, visu ņemt rokās- iegulties gultā uz salmu maišeļa un pašķirstīt avīzi, kuras burti tik savādi, noslēpties skapī, kur smaržo pēc bišu vaska, vai ieaut kājas milzu pastalās. Tāpat paredzēts izveidot ekspozīciju “Sākums”.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā restaurētajās augšstāva istabiņās būs iespēja iejusties dzejnieku dzīves vidē, bet apakšstāvā tiks izveidota ekspozīcija “Es un Tu”. Savukārt Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30 tiks iekārtots Raiņa un Aspazijas memoriālais dzīvoklis, kā arī dzejnieku personiskās bibliotēkas atklātā krātuve.

Lai muzejus iekārtotu ar autentiskiem Raiņa un Aspazijas kolekcijas priekšmetiem, iepirkuma rezultātā SIA “Intarsija” uzsākusi rūpīgu to restaurāciju. Pēc restaurācijas ekspozīcijās atgriezīsies Kaldabruņas baznīcas kristāmtrauks, ar puķainu audumu pārvilkta kušete, uz kuras atgūlies, Rainis labprāt strādāja, viņa dēlītis-paliktnis rakstīšanai, krēsli, galdi un galdiņi, pūra lāde, rakstāmgalds, Aspazijas rītakleita un daudzi citi vēsturiski priekšmeti.

Kā ziņots iepriekš, Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta ietvaros VAS “Valsts nekustamie īpašumi” īstenotais projekts “Raiņa un Aspazijas muzeju atjaunošana” paredz muzeju ēku restaurāciju, vēsturisko priekšmetu restaurāciju, ekspozīciju izveidi un pieredzes apmaiņu ar partneriem no Norvēģijas Karalistes.

 
Papildu informācija:
VAS “Valsts nekustamie īpašumi”
Komunikācijas daļa
Tālr.: 67024662
E-pasts: komunikacija@vni.lv