2013. gada 1. martā plkst. 17.30 Ventspils Galvenajā bibliotēkā (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) notiks pasākums, kas veltīts Vispasaules civilās aizsardzības dienai.

1990. gadā Starptautiskās civilās aizsardzības organizācijas (International Civil Defence Organisation (ICDO)) devītajā sesijā tika pieņemts lēmums katru gadu 1. martā atzīmēt Vispasaules civilās aizsardzības dienu. 2013. gadā Vispasaules civilās aizsardzības dienas devīze – “Civilā aizsardzība un sabiedrības sagatavošana katastrofu risku novēršanai”.

 

Tā kā palicis pagātnē, ir laiks, kad civilās aizsardzības zināšanas bija obligātas gan skolniekiem, gan rūpnīcu strādniekiem, gan iestāžu darbiniekiem, tad pasākumā Ventspils bibliotēkā, uzmanība tiks veltīta tieši padomju laika civilajai aizsardzībai. Šeit varēs apskatīt gan ķīmiskās aizsardzības aprīkojumu, gāzmaskas, sakaru tehniku, radiācijas mērītājus, informatīvos materiālus, gan uzzināt par aizsargbūvēm un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

 

Ar lekciju “Civilā aizsardzība Padomju Latvijā” klausītājus uzrunās entuziasti no biedrības “Civilās aizsardzības muzejs”. Bibliotēkā tiks atklāta muzeja ceļojošā izstāde, demonstrēti diapozitīvi. Informējot par gaidāmo pasākumu, pirms tā, kauks ar roku griežama pretgaisa aizsardzības sirēna. Tā kā viesi nodarbojas ar pilsētvides pētniecību, tad viņi pastāstīts arī par pilsētvides pētniekiem “bradātājie un atbildēs uz interesentu jautājumiem.

 

Pasākumu sadarbībā ar Ventspils bibliotēku organizē biedrība “Civilās aizsardzības muzejs” un  www.post-apo.lv.”

 

Ieeja uz pasākumu bez maksas.