Pasākuma rīkotāji norādīja, ka, attīstoties tehnoloģiju laikmetam, pastāvīgi pieaug iespējas dažādas ikdienas vajadzības un situācijas atrisināt elektroniski – ikdiena nav iedomājama bez saziņas ar līdzcilvēkiem tiešsaistē, pieaug arī valsts pakalpojumu, kurus var saņemt digitāli, skaits. Lai šīs iespējas varētu pilnvērtīgi izmantot, nepieciešamas labi attīstītas iemaņas digitālo tehnoloģiju lietošanā.


Kā liecina Eiropas Komisijas dati, vairāk nekā trešdaļai jeb 37% Eiropas iedzīvotāju darbspējīgā vecumā nepiemīt pietiekamas digitālās prasmes, bet 13% šādu prasmju nav nemaz. Latvijā vien ceturtdaļa jeb 25% sabiedrības uzskata, ka viņu e-prasmes ir ikdienas vajadzībām atbilstošas, – tā liecina “Eurobarometer” veiktā pētījuma rezultāti. Tikmēr 8% aptaujāto savas e-prasmes vērtē kā drīzāk nepietiekošas, bet 13% atzīst, ka viņu prasmes ir par vāju ikdienas vajadzībām.


VARAM valsts sekretāra vietnieks e-pārvaldes jautājumos Edmunds Beļskis sacīja, ka “Digitālā nedēļa” ir nozīmīga iniciatīva visā Eiropā, kuras ietvaros īstenotie pasākumi ir iedzīvotāju un uzņēmēju iespējas gan klātienē, gan attālināti iepazīt un izmēģināt valsts un pašvaldību piedāvāto e-pakalpojumu klāstu.


Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa atzina, ka “Digitālās nedēļas” laikā īstenotās aktivitātes veicina ne tikai digitālās plaisas mazināšanu starp dažādām paaudzēm, bet arī sniedz ilgtspējīgu ieguldījumu Latvijas informācijas sabiedrības stiprināšanā.


“Digitālās nedēļas” ietvaros tiks organizēti gan centrālie pasākumi un diskusijas, kuru norisei varēs sekot līdzi interneta tiešraidēs, gan arī pasākumi, kas notiks visos Latvijas reģionos – skolās, bibliotēkās, nevalstiskajās organizācijās, pašvaldībās un uzņēmumos. Tāpat būs iespējams pārbaudīt savas digitālās prasmes pašnovērtējuma testos un konkursos. Šogad būtiskākie pasākumos apskatītie temati būs – datos balstīta sabiedrība, digitālās prasmes nākotnes profesijām, drošība un pārliecība digitālajā vidē, kritiskā domāšana un mediju pratība u.c.