2014. gada 16. septembrī plkst. 19:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) būs klausāms Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” un Dzejas dienu sadarbības koncerts. Bezmaksas ielūgumi uz koncertu saņemami LNB reģistratūrā pasākuma norises dienā.

Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” balss skaņu pavedieni un “Dzejas dienu” poēzijas dzīpari ir uzauduši unikālu Dzintara Trīsvienību, satiekoties vēsturiskā Dzintara ceļa valstu dzejniekiem, viņu latviešu kolēģiem, atdzejotājiem un 12 komponistiem no Latvijas – skaņu burvjiem un burvēm, kuri ar šo mūsdienu dzejnieku vārsmām mūzikā stāstīs par noslēpumainajām pasaulēm, ko redzējis šis saules akmens – dzintars.

Daba dzintaram devusi daudz skaistu īpašību – gaismas spožo mirdzumu, krāsu delikāto zaigojumu, jūras smaržu un dūmakaino lāsumainumu. Jau senie grieķi un romieši līdzās zeltam un sudrabam pieminējuši dzintaru – īpatnējo, zeltaini medaino, teiksmaino ziemeļu zemju akmeni. Šo zemju sūtņi devušies tālajā ceļā uz Baltijas jūras krastiem, lai iegūtu izdaudzināto akmeni. Romas impērijā dzintars no Baltijas nokļuva pa senāko transeiropas tirdzniecības ceļu –Dzintara ceļu, kas vedis caur Morāvijas vārtiem līdz Karnutai (Vīnes tuvumā), pāri Zemmeringam līdz Adrijas jūrai. Pateicoties Dzintara ceļam, baltu tautas pirmoreiz minētas rakstītos vēsturiskajos avotos.

Latviešu tauta ir maza tauta, bet tauta, kas apdzīvo jūras krastus, saskaroties ar pasaules plašumu, tāpēc Latviju dēvējam par Dzintarzemi un Baltijas jūras apskaloto krasu par Dzintarkrastu. Mūsu asinīs šalc viļņi, kuru izskalotajos dzintargraudos atspīd nacionālie dārgumi un jūras bezgalības horizonts, kas neredz robežas. Lai šis “Dzintara ceļš” atspoguļo ne tikai vēsturisko tirdzniecības maršrutu, bet arī simbolisku ceļu, kura kompass – dzintars –, kļūst par ceļrādi internacionālai komponistu un dzejnieku sarunai, kas stāsta par jūras dzelmju dārgumu, katra vārda un nots lāsei iezaigojoties tik dažādās dzintara nokrāsu paletēs.
 

Projektā piedalās:

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”, diriģents Māris Sirmais.

Dzejnieki: Kārlis Vērdiņš, Donatas Petrosius, Dragan Tripkovič, Angeliki Dimouli, Efe Duyan, Tadeush Dombrovsky, Petr Borkovec, Tiziana Colusso, Dénes Krusovszky, Ostap Slyvynsky, Andrei Sen-Senkov, Wolfgang Hermann

Komponisti: Ēriks Ešenvalds, Mārtiņš Viļums, Juris Ābols, Gundega Šmite, Jānis Aišpurs, Jēkabs Jančevskis, Juris Vaivods, Imants Zemzaris, Raimonds Tiguls, Līga Celma, Georgs Pelēcis, Selga Mence

 

Koncerts tiešraidē būs klausāms Latvijas Radio 3 “Klasika”. To filmēs un ierakstīs Latvijas Televīzija.