Laiks, kad Ziemassvētku brīnumu rada sirds siltums, gaišs smaids un labs vārds, ir satikšanās prieks Ulbrokas bibliotēkas lasītāju un darbinieku lokā. “PIPMANGRAM” ir piparkūku mandarīnu grāmatu vakars, kas draudzīgā noskaņojumā aplūko 2015. gadā lasītākās grāmatas, rosina diskusijai un iezīmē aktuālākās lasīšanas tradīcijas oriģinālliteratūras, tulkotās un nozaru literatūras piedāvājumā.
Gada nogalē bibliotēka izveidoja visvairāk lasīto grāmatu sarakstu, kurā atklājās lasītāju grāmatu favorīti. Lasītākā oriģinālliteratūras grāmata bibliotēkā 2015. gadā ir Ingas Ābeles „Klūgu mūks”, no tulkotās literatūras lasītākā dāņu autora Jusi Alsena-Olsena „Lieta Nr.64”. Nozaru literatūras sadaļā vispieprasītākā bibliotēkā šogad bijusi Valda Zatlera autobiogrāfiskā grāmata „Kas es esmu”, lieki piebilst, ka diskusijas rosinoša un pieprasīta vēl joprojām. Bērnu lasītāko grāmatu augšgalā, joprojām, uzticīgi ierindojas Džefa Kinnija „Grega dienasgrāmatas”, latviešu autoru lasītākā bērnu grāmata Valda Rūmnieka „Murjāņu kurmītis un viņa draugi”. Ja, Jūsu, interese ir iepazīties ar visu sarakstu kopumā, to ir iespējams izdarīt, uz vietas jautājot Ulbrokas bibliotēkā. Ceram, ka šis pasākums kļūs par ikgadēju tradīciju arī nākamgad.

 

To, cik stipri esam savā būtībā un lasīšanas tradīcijās, pierāda izlasītās grāmatas. Ikviens lasa grāmatas priekš sevis un lielā mērā par sevi. Ļoti, ļoti reti ir gadījumi, kad izlasi grāmatu un tur nekas nav tā, kā tavā pasaulē notiek, bet tu tik un tā tam notici, un tā kļūst par lasītāja pieredzi sev pašam. Literatūra lasītājam sniedz pilnīgi jaunu pieredzi, ne tikai citu skatījumu uz dzīvi, kas arī, protams, ir labi. Lasītāja vēlmes mainās, to, galvenokārt,  nosaka rakstnieka tekstā paustā esības līnija, atkalredzēšanās prieks un iegūtā atklāsme. Ne mazāk svarīga grāmatas izvēlē ir paustā doma, valodas tīrība un zināma jautrība. Gandrīz vienmēr priekšplānā ir drauga ieteikta vai publiskajā telpā diskutēta grāmata, kas spēj sniegt katra dzīves mirkļa – priecīga, bēdīga, vientulīga, sāpīga, līksma, smeldzīga, izmisīga – vienreizīgo skaistumu un savdabību. Visprecīzākais jautājums, domubiedriem satiekoties, būtu Ko tu šobrīd lasi?
Zinot, ka daudzas no šīm grāmatām esat izlasījuši arī jūs, aicinām gan ikdienā izteikties par izlasīto, kā senāk izdoto, tā jauno literatūru. Labprāt lasīsim arī rakstiskā veidā izteiktās domas par grāmatām. Varbūt kāds no mūsu lasītājiem blogo/raksta tīmekļa dienasgrāmatu par nesen lasīto? Veidosim lasīšanas tradīcijas pievienoto vērtību! Atgādinām, ka dot īsu novērtējumu par izlasīto grāmatu varat arī bibliotēkas Twitter vietnē Ulbrokas_biblio (ja esat twitter.com lietotājs). Gribam zināt, kādas ir jūsu iemīļotākās grāmatas, kas lasītas pagājušā gada laikā. Un, protams, aicinām uz ikdienišķām sarunām par grāmatām arī klātienē!

 

Kamēr domājam par nupat piedāvāto iespēju, ieteikt izlasītu grāmatu, laiks vakara noslēguma daļai. Īsti laikā un pilnīgā klusumā ir praktiski radoša nodarbe ar apelsīniem un krustnagliņām. Katrs dalībnieks var likt lietā savu izdomu un radošumu, veidojot no krustnagliņām rakstus apelsīnos, lai mājup dotos ar prieku sirdī un smaržīgu, izrotātu apelsīnu kabatā.
Iesmaržojām, izrakstījām un ielīksmojām Ziemassvētku tuvošanos, par to liecina vakara vizuālais materiāls, kas vērojams tīmekļa vietnē www.stopini.lv Ulbrokas bibliotēkas galeriju sadaļā, par to liek domāt iesāktās sarunas un izteiktās domas. Decembris ir laiks, kas pilda cilvēku sirdis ar priecīgu nemieru un ilgām pēc klusa, tīra prieka un laimes… To arī vēlam!
Paldies par uzticību gada garumā un uz satikšanos Jaunajā 2016. gadā! Ulbrokas bibliotēkas kolektīvs