Projekts ir Europeana, Vācijas Nacionālās bibliotēkas un Oksfordas Universitātes kopprojekts, kura ietvaros tiek meklētas fotogrāfijas, vēstules, dienasgrāmatas, īsfilmas, audioieraksti, objekti un to stāsti. Projekta pirmā fāze fokusējas uz materiāliem no Vācijas vai saistībā ar vāciešiem, un tā uzsākšanu pavadīs četri informatīvi pasākumi, kas notiks Frankfurtē pie Mainas, Berlīnē, Minhenē un Štutgartē.

Ikviens ir aicināts ierasties uz informatīvajiem pasākumiem, ņemot līdzi kādu Pirmā pasaules kara piemiņas lietu. Tās tiks profesionāli digitalizētas un iekļautas tiešsaistes arhīvā kopā ar atbilstošiem aprakstiem. Neatkarīgi no pieminētajiem informatīvajiem pasākumiem, interesenti ar saviem digitalizētajiem attēliem un informāciju var līdzdarboties tīmekļa vietnes www.europeana1914-1918.eu tapšanā.

Līdz 2014.gadam, Pirmā pasaules kara aizsākuma simtajai gadadienai, tiek plānots savākt piemiņas lietas digitālā formā no visām valstīm, kas bija iesaistītas šajā karā. Projekta mērķis ir saglabāt cilvēku atmiņas no šīs traģēdijas, kas satricināja Eiropu, un padarīt tās pieejamas visai pasaulei.

Vēsturnieks, prof.Dr. Gerhards Hiršfelds (Štutgartes Universitāte/Mūsdienu vēstures bibliotēka) atzīmē projekta nozīmību “Informācija, kas glabājas privātajās vēstulēs un dokumentos ir vitāli svarīga, lai rekonstruētu kara laika ikdienas dzīvi un iesaistīto cilvēku domas. Tā ir iespēja uzzināt šo cilvēku domas, kas savādāk paliktu neatklātas. Viņu pieredze, kā arī bailes, cerības un fantāzijas parasti nav pieejamas vēsturniekiem.” Piemiņas lietas un stāstus kādu laiku glabā ģimenes, bet pēc gadsimta to nozīmība sāk bālēt. Pirmā pasaules kara digitālais arhīvs sniedz iespēju to atjaunot un dalīties ar to nozīmību.

Aicinot cilvēkus aktīvi līdzdarboties, Europeana atveras tās izmantotājiem jaunā līmenī. Ir fascinējoši savest kopā nostāstus un to cilvēku atmiņas, kuri bija iesaistīti Pirmajā pasaules karā no dažādām valstīm un pieredzēja karu kā sabiedrotie vai oponenti. Pirmais pasaules karš joprojām atbalsojas kolektīvajā atmiņā, un šis projekts veicinās interesi par to no jauna, kā arī piesaistīs akadēmiskos pētniekus“, sacīja Dr. Elizabete Nīgemane (Europeana fonda vadītāja un Vācijas Nacionālās bibliotēkas ģenerāldirektore), uzsverot Europeana mērķus projektā.

Viens no projekta inovatīvajiem aspektiem ir lietotāju iesaistīšana satura veidošanā – projektā savācot informāciju no cilvēkiem un apkopojot dažādas ģimenes piemiņas lietas, to saturs kļūst pieejamas plašai auditorijai un pētniekiem. 2008.gadā Oksfordas Universitāte radīja ievērojamu kolekciju, kara arhīvu “Great War Archive“, kurā iekļauti 1914.-1918.gada dokumenti, attēli, suvenīri un piemiņas lietas, ko digitalizējuši cilvēki Apvienotajā Karalistē un visā pasaulē.

Viens no stāstiem, ko apkopojis Britu projekts, ir saistīts ar Vāciju. Kara arhīvā “Great War Archive” fiksēta Karalisko gaisa spēku cilvēka Bernarda Derlija un vācu kara gūstekņa Otto Arndta draudzība. Neliela filma par šo unikālo draudzību ilustrē projekta nozīmību.

Lasīt tālāk Latvijas Nacionālās bibliotēkas tīmekļa vietnē