Vai esi dzirdējis, ko par latviešiem domā kaimiņvalstu iedzīvotāji? Cik bieži Tu mēdz pavilkt uz zoba igauņu lēnīgumu, angļu cimperlīgumu, krievu noturību pret salu un alkoholu vai japāņu darbaholismu? Kādi ir citi stereotipi, mīti un joku stāsti, ar ko asociējas dažādas kultūras?

CulturePub mērķis ir apkopot un analizēt laikmetīgo folkloru, mītus un priekšstatus starp dažādām kultūrām, kas atspoguļoti jokos. Ikviens, kuram zināms kāds joks par citu tautu vai kultūru, ir aicināts piedalīties globālās joku kartes izveidē. Aplikācija paredz, ka 206 tautu un nāciju pārstāvji var ievietot jokus viens par otru. Šobrīd platformā ir 180 joki.

Ienāc, raksti, smejies! http://apps.facebook.com/culturepub/

Folkloras kolekcionēšana ir latviešiem asinīs. Pirms gadsimta Krišjānis Barons kolekcionēja latvju dainas, un tas izvērtās par nenovērtējamu ieguldījumu latviešu tautas kultūras mantojumā. Mūsdienu multikulturālisma laikmetā CulturPub aizsācējs Uldis Leiterts ir uzsācis kolekcionēt jokus par dažādām pasaules kultūrām un to mijiedarbību, kā rezultātā rodas dažādi priekšstati, izteicieni un joki. Idejas autors atzīst, ka “darbs pie projekta izveides ilga 6 mēnešus. Lai arī CulturePub projekts veidots, galvenokārt, pašu priekam, veiksmes gadījumā tas varētu kļūt par nozīmīgu pētījumu materiālu. Turklāt, socializējoties starpkultūru vidē ir vērts zināt stereotipus, lai tad, kad kāds igaunis aizgūtnēm smejas par latviešu sesto pirkstu, Tev nebūtu kaunīgi jāizliekas uzjautrinātam. Vai izdosies izveidot globālu joku karti? Kolekcionēšana ir sākusies. Piedalies arī Tu!”

Skatiet Ulda Leiterta projekta CulturePub video prezentāciju “OpenCoffe Club Riga” pasākumā.

Culturepub radies Britu padomes projekta “Starpkultūras Vēstnieki” ietvaros. “Starpkultūras Vēstnieku” mērķis ir attīstīt atvērtas, cieņas un izpratnes pilnas attiecības starp dažādām kultūrām. To atšķirības ir vērtība, par ko ir vērts arī sirsnīgi pajokot!