2015. gada 23. aprīlī plkst.19.00 Pārventas bibliotēka (Ventspilī, Tārgales ielā 4) aicina uz ungāru un latviešu kamermūzikas koncertu, kurā  piedalīsies čelliste Āgneša Kāloj (Ungārija) un pianiste Diāna Zandberga (Latvija).

Koncerts iepazīstinās klausītājus ar ungāru un latviešu kamermūziku, skaņdarbus paspilgtinot ar vizuālu prezentāciju un stāstījumu.  Dr.art. Diāna Zandberga veikusi pētījumu “Latvijas un Ungārijas kultūrvēsturiskās attiecības mūzikas jomā”, tādēļ koncertā izskanēs ne tikai ungāru klasiķu Ferenca Lista, Bēlas Bartoka un latviešu skaņraža Jāņa Mediņa kamermūzikas šedevri, bet arī mūsdienu komponistu daiļrade, tostarp Pētera Vaska, Daces Aperānes, Jāņa Zandberga, Janoša Vajdas, Mātē Hološa mūzika.

Āgneša Kāloj (Ágnes Kállay) ir viena no spilgtākajām starptautiski atzītajām Ungārijas jaunās paaudzes čellistēm.

Absolvējusi Budapeštas Lista Mūzikas akadēmiju, mācības turpinājusi Ķelnē, Montklēras Universitātē (ASV), bet 2013. gadā ieguvusi atskaņotājmākslas doktora grādu Stony Brook University (ASV).

Kopš 2004. gada ieguvusi vairākas godalgotas vietas starptautiskajos čellistu konkursos un aktīvi koncertējusi solo un kameransambļiem Eiropā, Dienvidāfrikā un ASV.

No 2013. gada Āgneša Kāloj ir čella spēles pasniedzēja Budapeštas Bartoka konservatorijā un Lista akadēmijā.

Diāna Zandberga (Baibusa) klavierspēli mācījusies Eiropas Mūzikas akadēmijā Milānā pie leģendārā pianista Lazara Bermana, bet vēlāk papildinājusies Granadosa-Maršala akadēmijā Barselonā pie izcilās spāņu pianistes Alisijas de Laročas. Pēc maģistra grāda iegūšanas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā profesora Jura Kalnciema klasē, viņa turpināja studijas doktorantūrā pie profesoriem Jeļenas Ļebedevas un Sergeja Osokina. 2014. gadā ieguvusi mākslas zinātņu doktora grādu.

Kopš 1996. gada Diāna Zandberga koncertē Eiropā, ASV un Krievijā. Pianiste pirmatskaņojusi vairāk kā desmit dažādu komponistu klavierdarbus un viņas spēle ieskaņota vairākos CD albumos.

Koncerts ir iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, to atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ungārijas vēstniecība Latvijā un Latvijas vēstniecība Ungārijā.

Ieeja koncertā bez maksas.

 
Informācijai:
Igeta Gredzena
Ventspils bibliotēka
Pārventas bibliotēkas vadītāja
Tālr.: 63680072; 22030982
igeta.gredzena@ventspils.lv