Aģentūra LETA 15. jūlijā ziņoja, ka Liepājas prokuratūrā starp Juru un SIA „Apgāds Zvaigzne ABC” noslēgtais izlīgums ir akceptēts un kriminālprocess ir izbeigts. Šodien prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga informēja, ka kriminālprocess šobrīd saņemts kriminālvajāšanas uzsākšanai Finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanas prokuratūrā un pagaidām nav pieņemts lēmums par lietas tālāko virzību.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde maijā veica kratīšanu Liepājas 15. vidusskolas vēstures skolotāja, Liepājas Universitātes doktoranta Jura dzīvesvietā un atzina viņu par aizdomās turēto saistībā ar vēstures grāmatas neatļautu publicēšanu internetā.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde pedagogu pratināja divas stundas. Skolotājam tika piemēroti dažādi drošības līdzekļi, un viņš tika atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm. Par šādu noziegumu viņam draudēja brīvības atņemšana līdz diviem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Šādas policijas darbības notikušas, pamatojoties uz SIA „Apgāds Zvaigzne ABC” 5. februāra iesniegumu policijā par Jura izveidoto tīmekļa vietni „www.pavelsjurs.lv”, kur skenētā veidā bija ievietota izdevniecības izdotā Valda Klišāna grāmata „Vēsture vidusskolai”. Jurs apgalvo, ka viņš esot ievietojis atsauci uz apgādu „Zvaigzne ABC”, taču diemžēl bez saskaņošanas ar izdevniecību.

Kā skaidro skolotājs, tīmekļa vietne „www.pavelsjurs.lv” ir pirmā Latvijā, kur bērni par velti varēja apgūt dažādas vēstures tēmas. Tajā atradās Jura sagatavota audiolekcija, prezentācijas, metodiskie materiāli. Tīmekļa vietni skolotājs izveidojis, jo daudziem bērniem trūkst finanšu līdzekļu, lai iegādātos mācību materiālus. Par tīmekļa vietnes izveidošanu skolotājs bija saņēmis pat atzinību no Izglītības un zinātnes ministrijas. Šobrīd policija tīmekļa vietni ir bloķējusi.

Jūnija beigās starp Juru un SIA „Apgāds Zvaigzne ABC” ir noslēgts izlīgums. Izlīgums var būt par pamatu kriminālprocesa izbeigšanai, taču par to jālemj procesa virzītājam. Vienlaikus Jurs izplatīja paziņojumu presei, kurā atvainojās grāmatas autoram. Viņš Klišānam atvainojies par nodarīto morālo aizskārumu, ko radījusi viņa grāmatu „Vēsture vidusskolai, 1. daļa”, „Vēsture vidusskolai, 2. daļa”, „Vēsture vidusskolai, 3. daļa” un „Vēsture vidusskolai, 4. daļa” patvaļīga ievietošana tīmekļa vietnē „www.pavelsjurs.lv”. Jurs atzīst, ka rīkojies prettiesiski un pēc elektroniskās sarakstes ar autoru nav izņēmis minētās grāmatas no savas tīmekļa vietnes.

 

Publiskā atvainošanās autoram ir izlīguma vienīgais nosacījums, materiāla rakstura pretenzijas apgāds un autors neesot izvirzījuši.