2013. gada 8. maijā plkst. 17.00 Cēsu Centrālās bibliotēkas pasākumu telpā (Cēsīs, Raunas ielā 2) notiks cikla “Atvērsim grāmatu kopā” pasākums “Lūk, mani krājumi!” – tikšanās ar rakstnieku, novadnieku Paulu Bankovski.

Pauls Bankovskis

 

Rakstnieks, žurnālists un publicists Pauls Bankovskis dzimis 1973. gada 10. martā Cēsīs, pirmos četrus dzīves gadus pavadījis Līgatnē. Beidzis Siguldas pamatskolu, Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu (stikla mākslinieciskās apstrādes meistars), studējis filozofiju Latvijas Universitātē (1992-1996). Strādājis laikrakstos “Literatūra un Māksla”, “Labrīt”, “Diena” (arī interneta versijas Diena.lv redaktors), žurnālos “Rīgas Laiks”, “Ir”; grāmatu apgādā “Liepnieks un Rītups”; kopš 2011. gada strādā reklāmas aģentūrā “TBWA Latvija”. 

 

P. Bankovskis prozu publicē kopš 1993. gada, izdoti vairāki romāni, stāstu krājumi, grāmata bērniem, publikācijas kopkrājumos un periodikā. Viņa uzmanības lokā ir gan Latvijas vēsture, tās mīti un leģendas, gan nesenie padomju laika notikumi, gan iespējamā nākotne (romānā “Plāns ledus”). Rakstnieka romāns “Čeka, bumba & rokenrols” izdots somu un čehu, bet “Skola” – vācu valodā. Piedalījies festivālos “Prozas lasījumi”. P. Bankovskis ir scenārija autors filmai “Klucis – nepareizais latvietis”, scenārija līdzautors mākslas filmai “Baiga vasara” (1999). Viņš ir viens no labākajiem angļu/amerikāņu literatūras pārzinātājiem latviešu rakstnieku vidū. Kopā ar Noru Ikstenu vadījis literātu klubu “Šķelpata”. Brīvajā laikā izdara piezīmes Moleskine blociņos ar akvareļkrāsām.

Pauls Bankovskis saņēmis žurnāla “Karogs” un Raimonda Gerkena romānu konkursu prēmiju par romāniem “Laiku grāmata” (1996) un “Misters Latvija” (2002). Par grāmatu “Mazgalvīši spēlē mājās” 2008. gadā saņēmis Jāņa Baltvilka balvu. 2009. gadā saņēmis Lielo Kristapu par scenāriju filmai “Klucis – nepareizais latvietis”. Raidījuma “100 g kultūras” gada balvas kultūrā Kilograms kultūras 2012. gada 1. ceturkšņa skatītāju balsojuma uzvarētājs literatūrā – par stāstu krājumu “Zvēru zvaigznājs”.

 

Prozas krājumu “Zvēru zvaigznājs: Pasakas pieaugušajiem” (2012) veido seši stāsti, kuros rakstnieks sev raksturīgā stilistikā ļauj ieraudzīt dažādas dzīvniekiem raksturīgas īpašības cilvēkos. Šīs pasakas ir gan lieliska atslodze no ikdienišķajām nedienām, gan sniedz vielu pārdomām par dzīvi. Zvēri ir tepat līdzās un uzmanīgi mūs vēro. Grāmatas noformējumā izmantotas Paula Bankovska infografikas.

 

2012. gadā apgādā “Dienas grāmata” iznākusi Paula Bankovska monogrāfija “Viens ar Kantu” par tulkotāju Otto Rolavu. Filozofu, filozofijas studentu vai vienkārši humanitāro zinātņu entuziastu sabiedrībā O. Rolavs galvenokārt bija zināms kā Imanuela Kanta “Tīrā prāta kritikas” tulkojuma autors un izdevējs vēl pirms Otrā pasaules kara. Bibliotēku rokrakstu nodaļās glabājas liels apjoms arī citu viņa darbu, kas rosina noskaidrot, kāds ir bijis šis cilvēks, kas visu mūžu ziedojis vienam lielam uzdevumam — Kanta filozofisko darbu lasīšanai, tulkošanai un izprašanai, un jo vairāk — kāpēc daudzus gadu desmitus šie manuskripti glabājušies bibliotēku plauktos un palikuši neizdoti. Paula Bankovska sarakstītā Otto Rolava biogrāfija ir aizraujošs stāsts un arī pētījums.

 

Paula Bankovska grāmatas:

Svētā Bokasīna koks. 1996
Laiku grāmata : [romāns]. [1997]
Plāns ledus. 1999
Padomju Latvijas sieviete. 2000
Misters Latvija. 2002
Labais vienmēr uzvar. 2002
Čeka, bumba & rokenrols : romāns. [2002]
Секреты : Sekreti : pierobežas romance. 2003
Eiroremonts : romāns. 2005
Skola : stāsti. 2006
Ofšors. 2006
Drēbes, jeb, Ādama tērps. [2006]
Mazgalvīši spēlē mājās. 2007.
Zvēri man! 2010
Zvēru zvaigznājs : pasakas pieaugušajiem. 2012
Viens ar Kantu : Otto Rolava dzīve. 2012
 

Informācija:

“Latviešu rakstniecība biogrāfijās” (2003)

http://lv.wikipedia.org/ 

http://www.literature.lv/ 

http://satori.lv/

http://www.dgramata.lv/