Tā ietvaros darbosies radošās darbnīcas, kurās varēs izveidot “Ģimenes Aizsardzības zīmi”, rokassprādzes vai dāvanas māmiņām. Būs arī sporta spēles un zīmējumu konkurss ar balvām, kā arī koncerts ar neredzīgu mūziķu piedalīšanos. Bibliotēka katrā saimē ir kā ģimenes loceklis, tāpēc jo svarīgāk ir svinēt un sajust Ģimenes svētkus kopā.

 

Ģimene ir svarīga ikvienam, bet īpaši nozīmīga tā ir grūtos brīžos, kad kādam ģimenes loceklim ir funkcionāli traucējumi. Svarīgi ir parādīt, ka šādām ģimenēm ir iespēja saņemt palīdzību gan kultūras, gan izglītības, gan sociālās integrācijas jomā. Lielai daļai mūsu lasītāju pasaules uztvere saistīta ar sajūtām, ko nodrošina pieskārieni, skaņas un smaržas.

Īpaši svarīgi šie svētki būs ģimenēm, kuras vēl tikai mācās sadzīvot ar redzes traucējumiem ģimenē. Apzinoties un redzot, ka neesi savā sāpē viens, kļūst vieglāk. Turklāt redzot uz skatuves muzikālos jauniešus-redzes invalīdus dziedam, var apzināties, ka redzes traucējums nevar būt šķērslis mērķa sasniegšanai un pilnvērtīgas dzīves dzīvošanai. Viss ir cilvēka un viņa ģimenes rokās. Un pats galvenais — bērns, lai cik vecs viņš arī būtu, jūt, kad vecāki ir satraukti, nobijušies, dusmīgi vai mīlestības pilni. Balss intonācija, apskāviens vai pieskāriens dažādos emocionālos brīžos ir savādāks, nemaz nerunājot par atšķirīgiem cilvēkiem.

Ģimenes pasākums dos atelpu vecākiem ikdienas rūpēs un iespēju lieku reizi pasmaidīt, redzot, kā neredzīgais bērniņš darbojas radošajās darbnīcās, priecājas un līksmo līdzi pārējiem bērniem sporta aktivitātēs vai klausoties koncertu. Tā būs iespēja vecākiem iepazīties ar bibliotēkas piedāvātajiem kultūras pasākumiem un grāmatu pieejamību, kas ļaus apzināties, ka ikvienam bērnam var būt pilnvērtīga dzīve, neatkarīgi no veselības stāvokļa, jo apkārt ir profesionālas organizācijas, kas par to parūpēsies.

Svētku programma

 

15:00 Ģimenes svētku atklāšana (vad. Alda Zariņa)

No 15:00 

Radošās darbnīcas (zālājā pie bibliotēkas)
– Ģimenes Aizsardzības zīme (vad. Andra Jākobsone un Maija Vīksne)
– Rotaslietu darītava (vad. Krista Saberova)
– Sejas apgleznošana

 

Sporta spēles
– Ģimenes stafete
– “Saldā dambrete”
– “Baranku maratons”

 

Pārējās aktivitātes
– “Zintnieku slietnis” — maģiskuma piešķiršana Ģimenes Aizsardzības zīmei
– “Tautasdziesmu darītava” — katram cilvēkam var būt Sava tautasdziesma

 

15:20 Zīmējumu konkursa uzvarētāju apbalvošana (pie bibliotēkas ieejas)

15:35 Fragments no A. Kukuvasa mūzikla “Mazais Princis”

15:50 Koncerts veltīts Ģimenes dienai

 

Visu pasākuma laiku būs atvērts Informācijas centrs, kurā varēs saņemt informāciju par:
– bibliotēku un tās pakalpojumiem un kultūras piedāvājumiem
– redzes invalīdu organizācijām: biedrību, skolu, rehabilitācijas centru
– Servisa suņu biedrību “Teodors”
– atbalsta un krīzes centriem u.c. informāciju par profesionālo palīdzību

 

Svētkus atbalsta: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.