Ludzas pilsētas galvenajā bibliotēkā Bibliotēku nedēļas aktivitātes iesākās ar dzejizrādi “Gaistošo dzejnieku klubs”. Tās gaitā  tika deklamēta A. Skujiņas, A. Čaka, V. Grēviņa melodiskā dzeja.

Par bibliotēku nedēļas tradicionālo pasākumu ir kļuvusi “Tikšanās ar noslēpumaino grāmatu”. Jau mēnesi pirms pasākuma bibliotēkas apmeklētājiem tiek piedāvāts aizlīmētajās aploksnēs izvēlēties grāmatas. Pasākuma laikā katram ir dota iespēja izklāstīt savas domas par izlasīto.

Šī gada Bibliotēku nedēļas vadmotīvs bija – Mantojuma sardzē. Pasākuma “Mana senā Ludza” ietvaros Tūrisma informācijas centra vadītāja Līga Kondrāte Ludzas pilsētas ģimnāzijas 10. klases audzēkņiem stāstīja par Ludzas vēsturi un tās kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas iespējām. Ar spilgtiem piemēriem iekļautiem prezentācijā “Ludza-senākā Latvijas pilsēta, Latgales pērle: Latvijas pilsētbūvniecības piemineklis” tika akcentēta Ludzas koka arhitektūras unikalitāte, īpašs Latgales būvniecības stils. Savukārt bibliotēkas darbinieki iepazīstināja skolniekus ar literatūru par Ludzas vēsturi, kura ir atrodama bibliotēkas lasītavā.

Pateicoties Līgas Kondrātes dedzīgajam stāstījumam skolniekiem bija dota iespēja novērtēt Ludzu no viņiem neierasta skatupunkta. No skolnieku atsauksmēm par pasākumu:

 

“Ļoti jauks pasākums. Bija interesanti uzzināt par dzimto pilsētu kaut ko vēl nezināmu. Manuprāt šis pasākums iededza patriotisma dzirksteli katrā. Vismaz es uz Ludzu sāku skatīties citādāk, ar lielāku mīlestības sajūtu.”

/Anna/

 

“Man patika šis pasākums, tādēļ, ka tās mājas, kuras es ikdienu redzu, tagad redzu pavisam citā izveidā un ar citām domām prātā.”

/Sandris/

 

“Man patika šis pasākums, varēja uz Ludzu paskatīties caur citām acīm un novērtēt arī vecās koku mājas, kuras mūsdienās daudzi uzskata par graustiem un ēkām, kuras jājauc nost. Domāju, ka arī citām klasēm šāda stunda noderētu”.

/Dace/

Bibliotēku nedēļas ietvaros notika divi lasīšanas veicināšanas pasākumi 5.-6. klašu audzēkņiem. Ludzas novada domes deputāti stāstīja bērniem par tām grāmatās, kuras viņi lasīja savā bērnībā. Visās bērnu atsauksmēs abi pasākumi ir novērtēti ļoti pozitīvi. Dažas no tām:

  • Airita “Šinī pasākumā man patika viss, vairāk, ka atnāca deputāti un stāstīja par savām mīļākajām grāmatām”; 
  •  

  • Julija “Šodien es daudz uzzināju par grāmatām. Ka no grāmatām daudz ko var iemācīties”;
  • Ērika “Man ļoti patika, kā stāstīja kāpēc ir jālasa. Vēl man patika kā stāstīja par grāmatām un spēle kur bija jāmin dažādi varoņi. Vēl es sapratu kāpēc ir jāmācās”.

Bibliotēkas nedēļas pasākumi notika visās Ludzas, Ciblas, Kārsavas un Zilupes novadu bibliotēkās. Bibliotēku darbiniekiem ir gandarījums par  pozitīvu pasākumu novērtēšanu no  apmeklētāju puses.