2014. gada 27. janvārī plkst. 15:00 Kuldīgas Mākslas namā visiem (Kuldīgā, 1905. gada ielā 6) interesentiem būs iespēja iepazīties ar aizraujošu sievieti – Maiju Dambi Kollinsu un uzzināt, kā maza latviešu meitene no Ikšķiles kļuvusi par rakstnieci, astroloģi un pasniedzēju no ASV. Kā arī – kas varbūt vietējiem šķiet vēl interesantāk – kas licis Maijai pārdot savu māju, sporta auto, pamest Ņujorku un draugus, lai atgrieztos Latvijā.

Maija un viņas ģimene bija spiesti atstāt Latviju Otrā pasaules kara priekšvakarā. Pēc pāris gadiem, pavadītiem Vācijā dažādās deportēto personu nometnēs, viņi devās uz ASV. Par ģimenes piedzīvoto Maija sarakstījusi grāmatu Sveika, Amerika! – un darījusi to angļu valodā, lai nodotu savu un savas tautas stāstu galvenokārt amerikāņu lasītājiem. 2004. gadā grāmata tulkota latviešu valodā, un to būs iespējams iegādāties tikšanās laikā.

Amerikā Maijai izdevās – gan, kā viņa vairākkārt uzsver, ar smagu darbu – izveidojusi radoši piepildītu, dinamisku dzīvi. Maija strādājusi par pasniedzēju, svarīgs posms viņas dzīvē bija darbs ar jauniešiem no nelabvēlīgām ģimenēm, kopš 70. gadiem sākusi aizrauties ar astroloģiju, un kopš 1999. gadā ir sertificēta astroloģe, nopietni nodarbojusies ar beisbolu un karatē (ieguvusi pat divas brūnās jostas, ar ko ļoti lepojas), kā arī pievērsusies kulinārijai. Par pēdējo iznākusi arī Maijas otra  grāmata latviešu valodā Astroloģija virtuvē (2006). Tajā gatavošanas māksla skatīta caur astroloģijas prizmu, un sadarbībā ar dažiem no Latvijas labākajiem pavāriem sastādītas receptes katrai zodiaka zīmei.

Pirmo reizi Maija atgriezās Latvijā 1997. gadā. Viņa devās ceļā gandrīz vai kā tūrists. Jau divdesmit gadus viņa pat ar savu māti bija runājusi angļu valodā, arī ar citiem Amerikas latviešiem neuzturēja ciešus kontaktus. Taču lidmašīnā, dzirdot cilvēkus risinam ikdienišķas sarunas latviešu valodā, viņa sajuta, ka atbildi jautājumam, kas viņa ir, bez latviskajām saknēm neatrast.

Lēmums atgriezties Latvijā nebija spontāns, tas brieda 15 gadus, lai pagājušā gada nogalē notiktu gluži liktenīgi, Maija pārliecināta – ar zvaigžņu svētību. Par personības ceļu pie sevis, kas neapstājas pat cienījamos gados –  un es neteikšu, kuros gados tieši, bet jūs paši to varat izsecināt, saliekot kopā to, ka esmu trimdiniece, saka Maija – arī būs pirmdienas saruna. Visi laipni aicināti!