Izstādes atklāšanā piedalīsies Rīgas sadraudzības pilsētas Sudžou Operas muzeja direktore Guo La Mei, kā arī citi Ķīnas delegācijas pārstāvji un Rīgas domes amatpersonas.

 

Guo La Mei atzīst, ka Operas izstāde ir ne vien abu pilsētu kultūras apmaiņas projekts, bet arī Latvijas un Ķīnas savstarpējās sapratnes svētki. Sudžou Operas muzejs ir viena no izstādes organizētājiestādēm. Izstādes ekspozīcija ir nosacīti trīsdaļīga un atspoguļo Kun (kas tiek saukta arī par Kunqu) operas kultūru, Kun operas klasisko dramaturģiju un centienus ar Kun operu iepazīstināt pasauli.

 

Kun opera ir viena no vecākajām Ķīnas operas formām. 2001. gadā Kun opera tika iekļauta UNESCO cilvēces mutvārdu un nemateriālā mantojuma meistardarbu sarakstā.  

 

514. gadā p.m.ē dibinātā Sudžou atrodas Jandzi upes deltā 86 km attālumā no Šanhajas. Savu kanālu tīkla tehniskā un estētiskā risinājuma dēļ pilsēta tiek saukta par „Ķīnas Venēciju”. Pilsētā ir ievērojama arī ar savu dārzu kultūru, šie dārzi ir iekļauti  UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

 

Sadraudzības saites starp Rīgu un Sudžou dibinātas 1997. gadā, un gandrīz divdesmit gadus ilgā sadarbība ir bijis auglīgs dažādu kopprojektu īstenošanas laiks. 1998. gadā Latvijas vēstures muzejā tika sarīkota ķīniešu gravīru izstāde, bet 2001.gadā Sudžou tika atklāta Latvijas fotomākslas izstāde. Tajā pašā gadā, atzīmējot Rīgas dibināšanas 800. gadadienu, Sudžou pilsēta pasniedza Rīgai īpašu dāvanu – Ķīnas klasiskā stila lapeni, ko varam redzēt Kronvalda parkā. 2012. gadā, atzīmējot sadraudzības 15. gadadienu, Rīga saņēma dāvanā klasiskā stila arku, kuru arī varam aplūkot Kronvalda parkā, bet Sudžou kultūras programmas ietvaros Rīgas Centrālajā bibliotēkā viesojās Kun operas mākslinieki.

 

Izstādi līdz 20. jūnijam varēs apskatīt darbdienās 11 – 19, sestdienās 10 – 17