Mācību sesijas laikā tiks aplūkotas jaunākās tendences dažādās muzeja darba jomās – sākot ar krājuma komplektēšanas politikas veidošanu, nesenās vēstures dokumentēšanu un jaunu attieksmi pret muzealizācijas procesu, turpinot ar inovatīvu paņēmienu pielietošanu pavērsienu izstāžu un ekspozīciju veidošanā un sabiedrības ilgtspējīgu iesaisti muzeja darbā. Sesija noslēgsies ar ieskatu mūsdienīga muzeja stratēģijas un vīzijas izstrādes pamatprincipos.


Apgūstot tēmas, kā piemērs kalpos pārmaiņu process Eiropas Kultūru muzejā Berlīnē, Vācijā. Šo muzeju pārstāv BMS lektores – muzeja direktore, Starptautiskās Muzeju padomes Krājuma veidošanas komitejas viceprezidente, Dr. Elizabete Tītmeijere un viņas vietniece Leontīne Meijere-van Menša, kura šobrīd ir Starptautiskās Muzeju padomes Krājuma veidošanas komitejas prezidente. Lektors Peters van Menšs ir starptautiski pazīstams muzeologs, nozīmīgu publikāciju autors, neatkarīgs muzeju eksperts un viesprofesors Bergamo Universitātē, Itālijā.

 

Nedēļu ilgo mācību programmu veido ne vien lekcijas, bet arī semināri un diskusijas, kā arī vairāku Vidzemes muzeju apmeklējumi. Savukārt otrdien, 7. jūnijā, atvērtajā lekciju un semināru dienā piedalīsies plašāks Latvijas muzeju speciālistu loks. Mācības Muzeoloģijas vasaras skolā noslēgsies 11.jūnijā.

BMS ir starptautisks muzeju darbinieku tālākizglītības projekts, kas aizsācies 2004. gadā un kļuvis par nozīmīgu muzeju darbinieku tālākizglītības tradīciju un vienu no ilgtspējīgākajiem Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Kultūras ministriju sadarbības projektiem. Vasaras skola rotācijas kārtībā tiek rīkota katru gadu citā Baltijas valstī. 2014. gadā BMS notika Hāpsalā, Igaunijā; 2015.gadā – Šauļos, Lietuvā. Šogad par projekta norisi atbild Latvija, un to organizē Kultūras ministrijas Muzeju nodaļa sadarbībā ar Baltijas Muzeoloģijas veicināšanas biedrību un pašvaldības aģentūras “Cēsu kultūras un tūrisma centrs” nodaļu – Cēsu vēstures un mākslas muzeju.

 

BMS norisi finansiāli atbalsta Baltijas valstu Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Vasaras skolas patrons ir Starptautiskās Muzeju padomes Eiropas reģionālā komiteja un sadarbības partneris – Starptautiskās Muzeju padomes Latvijas Nacionālā komiteja.

 

Plašāks ieskats par projekta norisi atrodams BMS mājaslapā www.bms.edu.lv.