Izstādē dokumentē a Rīgā dzimušā ebreju izcelsmes filozofa Jesajas Berlina (1909–1997) dzīve un darbs, kā arī sniegts plašāks ieskats 20. gadsimta sākuma Rīgas vēsturiskajā un kultūras vidē.

 

Oficiālajā pieņemšanā pulcējās vairāk nekā 150 viesu, tostarp ārvalstu diplomātiskā korpusa Izraēlā pārstāvji, kultūras darbinieki, Izraēlas valdības, kā arī Latvijas ebreju un latviešu diasporas Izraēlā pārstāvji.

 

Latvijas Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Izraēlā Mārtiņš Perts svētku uzrunā izteica gandarījumu par dinamiskajām un draudzīgajām attiecībām starp Latviju un Izraēlu, atskatījās uz pēdējā gada svarīgākajiem notikumiem abu valstu politiskajās, kultūras un ekonomiskajās attiecībās, kā arī izteica cerību intensificēt abu valstu valdību pārstāvju divpusējās vizītes nākotnē. Latvijas vēstnieks vēlreiz apstiprināja Latvijas vēlmi uzņemt Izraēlas Valsts prezidentu Šimonu Peresu vizītē Latvijā.

 

Savukārt Latvijas un Igaunijas ebreju asociācijas Izraēlā priekšsēdētājs Elie Valks apsveica Latvijas Republiku tās neatkarības proklamēšanas gadadienā un Latvijas ebreju Izraēlā vārdā nodeva laba vēlējumus Latvijas tautai, vēlot pārvarēt ekonomiskās grūtības un turpināt veidot modernu un demokrātisku Latvijas sabiedrību. E. Valks apsveica ideju organizēt J. Berlina izstādi Izraēlā, norādot uz daudzām ebreju izcelsmes izcilām personībām, kas nākušas no Latvijas. Pieminot esošos problēmjautājumus, kas eksistē Latvijas un Izraēlas attiecībās, E. Valks izteica pārliecību, ka tie tiks atrisināti. Savu uzrunu E. Valks pabeidza ar vārdiem – “Lai dzīvo brīva neatkarīga Latvija! Lai dzīvo draudzība starp mūsu tautām!” 

 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora vietniece Dace Gasiņa akcentēja filozofa Jesajas Berlina saikni un arī viņa sarežģītās attiecības ar dzimto pilsētu Rīgu, kas ir bijusi šūpulis daudziem izciliem latviešiem, vāciešiem, krieviem, ebrejiem, poļiem, lietuviešiem un citu tautību pārstāvjiem. Diemžēl laika gaitā ne vienmēr savlaicīgi un adekvāti viņus esam ievērojuši. Arī dižo filozofu Jesaju Berlinu Latvija atklāja tikai pēc neatkarības atgūšanas. D. Gasiņa izteica cerību un arī pārliecību, ka izstāde rosinās tās apmeklētājus ieraudzīt Jesaju Berlinu un Rīgu jaunā perspektīvā.

 

Jesaja Berlins ir viens no zināmākajiem rīdziniekiem pasaulē, izcils politikas teorētiķis, ietekmīgs filozofiskā liberālisma aizstāvis un ideju vēsturnieks, saņēmis daudzus augstus apbalvojumus un goda doktora titulus. Izstāde “Jesaja Berlins un viņa laika Rīga” vēsta par Berlina agrīnajiem iespaidiem Alberta ielā Rīgā, kur viņš pavadīja bērnību, par emigrēšanu uz Krieviju un vēlāk uz Angliju, kā arī par Berlinu dzimtas traģisko likteni.

 

Izstādes atklāšanu Telavivā organizēja Latvijas vēstniecība Izraēlā, goda konsuli Sāra Allalufa (Sara Allalouf), Asafs Kaspi (Assaph Caspi) un Dans Tohners (Dan Tochner ), kā arī AirBaltic.

 

Izstāde tapusi LNB sadarbībā ar Sorosa fondu – Latvija, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un muzeju “Ebreji Latvijā”. Tās autors ir Aleksandrs Bjerns Dībens (Alexander Björn Düben).

 

Foto galerija